- Skjøt tilfeldige sivile, helt uprovosert

17 drept og 27 skadd i én skyteepisode. Iraks statsminister ber USA om å trekke hele Blackwater ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skandalen rundt det omstridte private sikkerhetsselskapet Blackwater vokser stadig i omfang.

I kveld kom konklusjonene fra den irakiske granskningen etter den famøse skyteepisoden 16. september, da totalt 17 irakere ble drept, flere av dem kvinner og barn. 27 ble skadd, ifølge myndighetene.

- Overbevist

Ifølge CNN mener de irakiske granskerne at de tungt bevæpnede «leiesoldatene» begikk tilfeldige drap under det som skal ha vært tilfeldig skyting mot en rekke sivile like utenfor den såkalte grønne sonen i Bagdad. Konklusjonen resulterte i kveld i et direkte krav til USA.

- Vi er overbevist om funnene i undersøkelsene og insisterer på at Blackwater nå forlater landet, uttaler Sami al-Askari, rådgiveren til den irakiske statsministeren Nuri al-Maliki.

Statsministeren ba i kveld det amerikanske utenriksdepartementet om at USA trekker ut hele selskapet ut av Irak.

Blackwater, som har tjent milliarder på blant annet å beskytte amerikanske diplomater og å delta i regulære kamphandlinger i Irak, har rundt tusen ansatte i landet.

- Ble angrepet

DELVIS LEIESOLDATER: Blackwater har i tillegg til ulike sikkerhetsoppdrag også deltatt i regulære kamphandlinger sammen med amerikanske soldater, slik dette arkivbildet viser. Foto: GERVASIO SANCHEZ/AP/SCANPIX
DELVIS LEIESOLDATER: Blackwater har i tillegg til ulike sikkerhetsoppdrag også deltatt i regulære kamphandlinger sammen med amerikanske soldater, slik dette arkivbildet viser. Foto: GERVASIO SANCHEZ/AP/SCANPIX Vis mer

USA vil foreløpig avvente resultatet av en amerikansk granskning som ennå pågår. Der deltar blant annet eksperter fra det føderale politiet FBI.

- Vi må la denne kommisjonen jobbe før vi anbefaler videre skritt, uttalte Mirembe Natango, en talsmann for USAs ambassade i Irak, til CNN.

Mens toppsjef Erik Prince i Blackwater ennå framholder at hans menn ble angrepet av opprørere mens de kjørte en kolonne pansrede kjøretøyer 16. september, sier de første amerikanske militære soldatene som kom til åstedet for massedrapet, at det ikke fantes spor av at det var avfyrt andre skudd enn de fra Blackwaters automatvåpen.

Lørdag publiserte New York Times øyenvitneskildringer fra kurdere som var stikk i strid med det amerikanske selskapets versjon.

Gullkantet kontrakt

Siden juni 2004 har Blackwater fått utbetalt over 320 millioner dollar (over 1,7 milliarder kroner) fra det amerikanske utenriksdepartementet, i henhold til en femårskontrakt som i alt er verdt en milliard dollar (5,4 milliarder kroner).

Selskapets oppgave er å beskytte amerikanske og andre tjenestemenn i konfliktområder. Blant annet vokter de den amerikanske ambassaden i Bagdad.

Blackwater har nesten 1000 mann i Irak, de fleste av dem er forhenværende politi- og militærpersonell, mange fra spesialstyrkene. Grunnlegger Erik Prince er tidligere Navy Seal.

- Skjøt tilfeldige sivile, helt uprovosert

Manglende kapasitet

Det er anslagsvis minst 20 000-30 000 bevæpnede sikkerhetskontraktører i Irak. Amerikanske myndigheter innrømmer åpent at de er avhengige av kontraktørene, på grunn av manglende kapasitet i de regulære militære styrkene.

Hver Blackwater-arbeidstaker i Irak koster det amerikanske utenriksdepartementet 445 000 dollar (ca. 2,4 millioner kroner) i året.

Mellom 2005 og september 2007 har selskapets folk vært involvert i 195 skyteepisoder i Irak; i 165 av tilfellene skjøt Blackwater først.

<B>DREPT:</B> 10 år gamle Ali Mohammed var ett av ofrene for det som kan vise seg å være en regelrett massakre 16. september i år.