- Skjøt tyven for å redde far

Her forteller Geir Asle Steen (25) om hva som skjedde da lillebroren hans skjøt biltyven ved hjemmet deres i Froland søndag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FROLAND I AUST AGDER (Dagbladet): - Jeg har forstått det sånn at skuddene var ment som et fortvilet forsøk på å redde vår far da biltyven kjørte imot ham, sier Geir Asle Steen.

Seint i går kveld snakket 25-åringen til Dagbladet om det som hadde skjedd siden morgentimene søndag.

- Det er mye som er snudd på hodet her det siste døgnet, forteller Steen.

Ut i underbuksa

Tidlig søndag morgen våknet hans 52 år gamle far av at en bil ble startet opp på tunet utenfor familiens store og velholdte hus på Reiersøl i Froland i Aust-Agder.

«I helsike, de stjeler bilen min!» skal han ha ropt. Søvndrukken kastet han seg ut av senga og løp ut på tunet, iført T-skjorte, underbukse og tresko. Familien er vant med jakt på både hare, elg og rådyr og har derfor flere våpen i huset. Faren tok derfor med seg ei hagle for eventuelt å skyte hull i et fordekk på bilen.

- Dekkene på vår Nissan Pajero var gamle og morkne, og ville derfor være lette å ta med hagla, forteller Geir Asle Steen.

Hagla eksploderte

I mørket utenfor konstaterte faren at det faktisk var ubudne gjester på besøk. Han gikk dem umiddelbart i møte. Men faren skled i nysnøen og han falt. Løpet på hagla ble tettet igjen med jord og snø.

- Da min far tok opp hagla igjen, eksploderte den mellom hendene på ham.

Hørte skudd

Samtidig ruset biltyven motoren og akselererte i retning av faren. Da hørte han skudd.

- Han var overbevist om at det var biltyven som skjøt på ham. Men i stedet for å bli redd ble han sint og løp etter bilen. «Skyter han på meg? Nå skal jeg ta ham!» tenkte han, forteller Geir Asle Steen.

I 600 meter fulgte faren etter bilen i vind og snødrev, fortsatt ikledd bare undertøy og tresko. Først nede ved elva fant han bilen. Motoren var fortsatt i gang, og føreren satt bak rattet.

Først huket han seg ned og listet seg fram. Så hoppet han fram og åpnet døra og dro føreren ut.

- Med det samme forsto faren min at noe var riv ruskende galt. Han forsøkte å gi ham noe førstehjelp på stedet, men skjønte snart at det var fånyttes.

Brøt sammen

- Han slo av bilen og la en kjeledress over liket og gikk opp til huset igjen. «Han er død,» sa han da han kom tilbake til huset. Da brøt min bror sammen.

- Min far forsto ikke engang at min bror hadde tatt med seg jaktrifla ut. Han skjønner nå at det ble skutt bakfra et sted, men det var mørkt, og alt foregikk så utrolig fort at det er vanskelig å si med sikkerhet. Storebroren har ennå ikke fått snakket med sin tre år yngre bror.

Hjem til familien

Søndag ble faren og lillebroren siktet for forsettlig drap. I går ble faren sluppet fri, utslitt og fortvilet etter det siste døgnets påkjenninger. Siktelsen er opprettholdt. Men han kunne i hvert fall vende hjem. Tida der ble brukt til lange samtaler med familien.

- Han er fortvilet, ikke minst fordi min bror fortsatt sitter inne, sier den 25 år gamle storebroren.

- Broren min er ikke noen særskilt fighter, og kan lett gi opp. Derfor er min far bekymret, og amper.

25-åringen forteller at familien godt visste hvem den drepte 30-åringen var. Men de var ikke klar over hvem det var som snek seg inn på tunet i morgentimene søndag.

- Det var aldri noe snakk om noe hevnmotiv. Det eneste min far var opptatt av, var å stoppe biltyvene, sier Steen.

FORTVILET: Her kommer Geir Asle Steen kjørende nedover veien der lillebroren drepte biltyven. - Det er mye som er snudd på hodet her det siste døgnet, sa Steen til Dagbladet i går kveld.