HØYE MURER: Det var på grenseovergangen i Ezra at israelske soldater skjøt to varselskudd mot en kortesje med diplomater, hvor Norge også angivelig var representert. Frankrike har reagert på episoden ved å innkalle landets ambassadør på teppet. Bildet er urelatert til hendelsen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Khalil Hamra
HØYE MURER: Det var på grenseovergangen i Ezra at israelske soldater skjøt to varselskudd mot en kortesje med diplomater, hvor Norge også angivelig var representert. Frankrike har reagert på episoden ved å innkalle landets ambassadør på teppet. Bildet er urelatert til hendelsen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Khalil HamraVis mer

- Skjøt varselskudd mot norsk diplomat

Israelske grensesoldater stanset kortesje på Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Fransk UD har kalt inn landets Israel-ambassadør, Daniel Shek, etter at israelske soldater tirsdag avfyrte to varselskudd mot en bilkortesje bestående av europeiske diplomater.

Kortesjen, blant annet med den franske generalkonsulen Alain Remy, ble stanset ved grenseovergangen i Erez, og holdt i seks timer før de måtte forlate Gazastripen og returnere til Jerusalem, melder AFP.

— Konvoien, som inkluderte andre europeiske diplomater, ble utsatt for to varselskudd fra israelske soldater, bekrefter talsmann Eric Cheavallier i det franske utenriksdepartementet.

- Fra Norge
De øvrige diplomatene skal ha kommet fra Norge, Nederland, Sveits, Norge, Tyskland og Sverige, sier kilder til AFP. Målet for turen skal ha vært inspeksjon av franskstøttede humanitære prosjekter.

Saksbehandlervakt i Utenriksdepartementet, Johan Meyer, sier til Dagbladet.no at han verken kan bekrefte eller avkrefte at norske diplomater ble utsatt for varselskudd fra israelske soldater.

— Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte. Vi har ingen opplysninger som tyder på at det har skjedd, men jeg kan heller ikke utelukke det, sier Meyer til Dagbladet.no i natt.

— Er det ikke naturlig at UD blir orientert dersom det avfyres varselskudd mot norske diplomater?

BOMBET: Palenstinske barn leker i ruinene etter at husene ble ødelagt av israelske angrep onsdag 28. januar.  Foto:AP Photo / Anja Niedringhaus/SCANPIX
BOMBET: Palenstinske barn leker i ruinene etter at husene ble ødelagt av israelske angrep onsdag 28. januar. Foto:AP Photo / Anja Niedringhaus/SCANPIX Vis mer

— Det kommer an på hva slags karakter saken har, opplyser Meyer, uten å ville kommentere ytterligere.

Verken den norske ambassaden i Israel eller den israelske ambassaden i Oslo har vært tilgjengelig for kommentar natt til torsdag.

Israel stengte alle grenser
Det franske utenriksdepartementet ser alvorlig på saken, ifølge deres talsmann Eric Chevallier, som sier de redegjorde for sitt syn da Israels ambassadør var kalt inn på teppet.

— Det ble tydelig forklart at vi protesterer mot denne uakseptable episoden, sa Chevallier.

Talsmannen la også til at Frankrike var bekymret over tilgangen til humanitær hjelp på Gaza, etter at en forsyning drikkevann også ble stanset på grensen.

Israels utenriksdepartement sier samtlige grenser var stengt i flere timer tirsdag, etter at en militærpatrulje ble mål for et bombeangrep hvor én soldat ble drept.

 Israelske soldater patruljerer grensa mot Gaza. Tirsdag ble én soldat drept og tre skadet av en veibombe, som førte til en slutt på den skjøre våpenhvilen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Bernat Armangue
Israelske soldater patruljerer grensa mot Gaza. Tirsdag ble én soldat drept og tre skadet av en veibombe, som førte til en slutt på den skjøre våpenhvilen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Bernat Armangue Vis mer

— Dette var ikke rettet spesifikt mot den franske generalkonsulen, sier talsmann Yossi Levy.

Nye angrep i natt
Hendelsen førte til en brå slutt på den svært skjøre våpenhvilen, da én israelsk soldat ble drept og tre skadet av veibomben tirsdag. En ytterliggående islamistisk gruppe tok på seg ansvaret for angrepet.

Natt til i dag bombet Israelske kampfly bombet mål i Rafah sør på Gazastripen, etter at en rakett ble skutt mot Israel. Al-Aqsa-martyrens bigrader tok på seg ansvaret for raketten, som ikke førte til personskader, melder NTB.

Den Israelske avisen Haaretz skriver at et våpenlaget var mål for de israelske bombingene, og en talsmann for IDF sier ansvaret ligger utelukkende på Hamas.

- Hamas bærer det fulle ansvarer for all terror som kommer fra området de kontrollerer, sier talsmannen ifølge avisa.

FIKK VARSELSKUDD: Den franske generalkonsulen Alain Remy satt i bilkortesjen som ble stanset og holdt igjen av israelske grensesoldater. Dette har fått Frankrike til å se rødt og innkalle Israels ambassadør til teppet. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO
FIKK VARSELSKUDD: Den franske generalkonsulen Alain Remy satt i bilkortesjen som ble stanset og holdt igjen av israelske grensesoldater. Dette har fått Frankrike til å se rødt og innkalle Israels ambassadør til teppet. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO Vis mer