-  Skjøt varselskudd

De spesialtrente politimennene skal ha avfyrt varselskudd før de skjøt og såret de to ransmennene i banken på Jessheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Ranerne skal ikke ha gitt noen tegn på å overgi seg etter varselskuddene, og da skjøt politimennene for å ufarliggjøre dem, skriver Dagsavisen i dag. Politimennene skjøt totalt minst fem skudd mot ransmennene.

Ranernes egne våpen - et AG3-gevær og en pistol - skal aldri ha blitt avfyrt inne i banken. Verken Sefo-leder Åge Karlsen eller lensmann Morten Huse ville i går svare på spørsmål om de to ble advart før politimennene skjøt.

En av de siktede, en tidligere ransdømt 40-åring, ble truffet av et skudd i hvert av lårene. En av kulene traff nær hovedpulsåren, ifølge hans forsvarer Marius Dietrichson.

-  Han er operert og har fått sterke bedøvende midler. Jeg vet ikke hvordan han stiller seg til siktelsen, sier han.

De to ransmennene ante ikke hva som ventet dem inne i DnB Nors lokaler på Jessheim da de tok seg inn like før midnatt søndag. De to skal ifølge politiet ha planlagt å slå til mot en pengetransport fra Hafslund sikkerhet, som skulle tømme nattsafen i banken. På grunn av Jessheim-dagene var det trolig ekstra store beløp i banken.

Rekognosering

På bakgrunn av utbredt spaning fra politiet, og tips fra vaktselskapet som kjørte pengetransportruta for banken, hadde politiet en klar formening om mennenes planer.

-  Verditransportselskapet har gjort observasjoner av det som har blitt oppfattet som rekognosering, sier lensmann Morten Huse i Ullensaker.

Truffet i hånda

Politimennene fra Beredskapstroppen i Oslo kan ifølge Sefo-leder Åge Karlsen ha vært inne i banklokalene sammen med ransmennene i mellom 10 og 30 minutter før det ble avfyrt skudd.

Mens aksjonen pågikk inne i banken, ble hele bygget nærmest hermetisk lukket utenfra av politiet for å hindre en eventuell flukt.

-  Ut fra det lille jeg har fått opplyst, synes det tvilsomt for meg om politiet hadde grunnlag for å avfyre to potensielt dødbringende skudd mot min klient, sier advokat Marius Dietrichson. Advokat Morten Furuholmen forsvarer den siktede 35-åringen, som ble truffet i hånda og baken.

-  På generelt grunnlag stusser jeg litt på at politiet fant det nødvendig å avfyre minst fem skudd, sier Furuholmen til Dagbladet.

GODT PLANLAGT: Politimennene fra Beredskapstroppen i Oslo lå og ventet på de to intetanende ranerne som tok seg inn i banken på Jessheim natt til i går. Minst fem skudd ble avfyrt mot ranerne inne i banken.