Skjøt vilt mot narkovitne

Sju dager før han skal møte i retten, ble en av de tiltalte i den store narkotikasaken Operasjon Kenwood overfalt og forsøkt drept på Ellingsrud i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 27 år gamle mannen satt i bilen sin og var på vei hjem da han seint mandag kveld ble stoppet av to menn. Mennene kom ut av et kratt ikke langt fra mannens hjem på Ellingsrud i Oslo.

Uten forvarsel rettet en av mennene et håndvåpen mot 27-åringen og avfyrte flere skudd.

Skuddene ble avfyrt gjennom bilruta som ble fullstendig knust. Et av skuddene gikk også gjennom ruta på motsatt side.

Ut fra måten det ble skutt på, jobber politiet ut ifra en teori om at gjerningsmannen har forsøkt å drepe 27-åringen.

Politiet er nå i ferd med å sikre spor i bilen.

- Saken etterforskes som et drapsforsøk, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Sentralt vitne

Politiet i Oslo betegner Operasjon Kenwood som en av de største narkotikasakene som er rullet opp i hovedstaden. Totalt åtte menn står tiltalt for å ha innført, oppbevart og solgt opptil 200 kilo amfetamin og et betydelig kvantum med kokain, hasj og rohypnol-tabletter.

Ligaen skal ha ført regnskap på sin virksomhet og omsatt for opptil 20 millioner kroner i uka. Totalt skal ligaen ha hatt råderett over narkotika med en gateverdi på opptil 200 millioner kroner.

Mannen som ble beskutt mandag, har hatt en mindre rolle i saken. Han er tiltalt for å ha fraktet 9,8 kilo amfetamin og 3,8 kilo kokain mellom to adresser i Oslo-området.

Viktig forklaring

Som den eneste av de tiltalte har han vært løslatt før hovedforhandlingene. Mannen nekter straffskyld, men har forklart seg for politiet. Hans forklaring står sentralt i straffesaken.

I tillegg til de åtte som er tiltalt i Oslo er en mann i tilknytning til ligaen dømt til ti års fengsel i Göteborg. Politiet mener de har lyktes i å ta en rekke av bakmennene i denne saken.

Dagbladet kjenner imidlertid til at politiet fortsatt leter etter flere sentrale personer i ligaen. Disse mennene skal være etterlyst gjennom Interpol-systemet.

Alvorlige trusler

Saken ble rullet opp etter at en ordenspatrulje ved en tilfeldighet kom over tre av mennene, en av dem ble tatt på fersken idet han satt og blandet ut narkotika.

Ingen av de åtte tiltalte er kjent fra store narkotikasaker.

Flere av ligaens hovedmenn skal ha hatt kontakt med et etablert narkomiljø med nederlendere og nordmenn bosatt i utlandet.

Dagbladet kjenner til at det har vært splittelse i ligaen etter pågripelsene. Under et av fengslingsmøtene skal en av de tiltalte ha kommet med en alvorlig trussel mot en medtiltalt.

Det er iverksatt et stort sikkerhetsopplegg foran rettssaken som starter mandag.

Sikkerhetsopplegget omfatter både transporten av de tiltalte samt egne sikkerhetstiltak under rettsmøtene. I tillegg vil alle vitneforklaringene bli spilt inn på bånd fordi at man ønsker at forklaringene også kan bli brukt i en eventuell ankesak. En av årsakene til dette er at man frykter at tiltalte skal endre forklaring. Det er i forarbeidet til saken ikke foretatt rettslige avhør.

Politiet ville i går ikke gi noen opplysninger om etterforskningen av skuddepisoden på Ellingsrud, annet enn at de ser svært alvorlig på hendelsen.

- Jeg har fått en muntlig orientering om saken. Man kjenner ikke til motivet for handlingen, og jeg vil derfor ikke gi noen ytterligere kommentarer, sier statsadvokat Olav Helge Thue, som er aktor i den omfattende narkotikasaken.

Flere av forsvarerne i saken er nå bekymret for sikkerheten til sine klienter.

- Min klient ønsker ikke å oppgi et eneste navn til politiet. Han har heller ikke tidligere gjort dette, og etter den siste hendelsen kommer han i hvert fall ikke til å si noe, sier advokat Christine Hamborgstrøm, som forsvarer en av de andre tiltalte.

- Dette sier mye om frykten i miljøet og kan ha hatt innvirkning på forklaringene som er gitt i saken, sier Ellen Holager Andenæs, som forsvarer en annen tiltalt.

Advokat Helle Gulseth, som representerer 27-åringen som ble beskutt, ønsker ikke å kommentere saken.

ÅSTEDET: Den 27 år gamle narkotiltalte mannen var på vei hjem da to menn stoppet ham i dette veikrysset på Ellingsrud i Oslo. Uten forvarsel rettet den ene av mennene et hånd-våpen mot 27-åringen og avfyrte flere skudd.