Skjuler seg bak eget folk

Muammar Kadhafi ser ut til å bruke egen sivilbefolkning som levende skjold mot de utenlandske angrepene.

 UNDER ANGREP:  Muammar Kadhafis hovedkvarter skal ha blitt angrepet i natt. Der holder flere hundre sivile til. Foto: (AP Photo/Sergei Grits)
UNDER ANGREP: Muammar Kadhafis hovedkvarter skal ha blitt angrepet i natt. Der holder flere hundre sivile til. Foto: (AP Photo/Sergei Grits)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt ble bombingen av Libya trappet opp. New York Times melder at flere hundre sivile skal ha tilbudt seg å være levende skjold utenfor Kadhafis hovedkvarter i Tripoli.

Folkemengden inneholder kvinner og barn, flere av dem skal være slektninger av Kadhafis soldater. New York Times' journalist var en av flere vestlige journalister som i natt ble invitert på besøk til Kadhafis hovedkvarter, som mest kan minne om en festning.

- Det er en labyrint av murvegger og piggtråd designet for å motstå eventuelle kupp. Der hadde flere hundre støttespillere tilbudt seg å være levende skjold, skriver NYT-journalisten.

Kom for å beskytte lederen - Min mor og min far har fortalt meg at de vil angripe hovedkvarteret, så jeg kom hit for å beskytte vår leder, sier ti år gamle Mahmoud ifølge NTB.

Han er én av de mange libyerne som lørdag var på plass i Bab al-Aziziyah, det store anlegget i hovedstaden hvor Kadhafi har sitt hovedsete.

Folk ropte slagord, sang og danset mens de var samlet i anlegget, som ble bombet av USA i 1986, og som nå kan stå i fare for å bli bombet på nytt.

Kadhafis datter Aisha var også til stede, og omsluttet av flaggveivende og jublende libyere holdt hun en tale.

- Hele familien er her. Vi er alle beredt på å dø her for å forsvare Libya og vår leder Kadhafi, sa hun.

Danset og sang De sivile som hadde møtt fram virket ikke preget av å være menneskelige skjold for et hovedkvarter som er mål for vestlige bombeangrep. I natt danset de og sang sanger om sin leder.

- Hus for hus, gate for gate, lød en av sangene, der Kadhafi selv ble sitert. «Vi skal rense bakteriene fra hvert hus og hvert rom», het det i sangen.

Vi er alle Kadhafi - Hvis de vil ramme Muammar Kadhafi, så må de ramme oss. Vi er alle Muammar Kadhafi, sier Ghazad Muftah, en 52-årig enke etter en soldat fra Warfalla-stammen. Hun var der med sine seks barn.

Hovedkvarteret til Kadhafi skal ha blitt utsatt for bombing i løpet av natten. Tre amerikanske B2-bombefly har sluppet minst 40 bomber over en av Kadhafis viktigste flystriper, og det meldes om massiv bombing i byer som Tripoli.

Samtidig hevder Kadhafi-regimet at 48 personer er drept og over 150 er såret i angrepene. Dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

 SAMLET:  Muammar Kadhafis datter, Aisha, tar imot støttespillere utenfor farens hovedkvarter. REUTERS/Zohra Bensemra.
SAMLET: Muammar Kadhafis datter, Aisha, tar imot støttespillere utenfor farens hovedkvarter. REUTERS/Zohra Bensemra. Vis mer