- Skjuler terrorpenger

USA mener 21 av Saddams milliarder står godt plassert i syriske banker. De tror pengene brukes til å finansiere terrorangrepene i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush-administrasjonen krever nå fullt samarbeid fra syriske myndigheter for å spore opp hvor pengene har tatt veien.

- Vi mener at det er så mye som tre milliarder dollar, og vi forsøker å få dette bekreftet, sier en anonym person i Bush-administrasjonen til nyhetskanalen CNN.

Han sier at USA er bekymret for at pengene brukes til å finansiere terrorangrep mot sivile irakere og amerikanske styrker.

- Derfor er det viktig å få hånd om disse pengene, sier han.

USA har gitt de syriske myndighetene svært nøyaktige opplysninger om hvor pengene skal befinne seg, som kontonumre i to syriske banker som de tror har tatt hånd om pengene.

Presset fra flere kanter

Syria har vært under hardt press fra flere kanter etter at USA invaderte nabolandet. USA beskyldte Syria for å gjemme høytstående avhoppere. I forrige uke gikk Israel til militæraksjon mot det de hevder var en treningsleir for terrorister inne i Syria.

CNN har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra syriske myndigheter på om de vil samarbeide for om mulig å spore opp Saddams milliarder.

To etterforskere fra den irakske sentralbanken er nå i Damaskus for å forsøke å få tilgang til kontoene, men foreløpig har de ikke fått tak i den informasjonen de ønsker.

CNNs kilde sier nå klart at Syria må samarbeide bedre.

USA krever full tilgang til kontoene og også tilgang til informasjon om hvor penger fra kontoene tar veien.

Pengene vil USA føre tilbake til den irakske sentralbanken. Uday og Qusay Hussein stanset i denne banken og tok med seg en milliard dollar før de flyktet fra de amerikanske troppene i Irak.

- Denne saken er ikke et forhold mellom USA og Syria, men mellom Syria og det irakske folket, og det er ganske skuffende, sier CNNs kilde.

Det hvite Hus har allerede tatt opp saken med Syrias ambassadør i Washington, som etter samtalen dro rett tilbake til Damaskus.

Utenriksminister Colin Powell har også tatt opp saken med Syrias president Bashar Assad, under et besøk i den syriske hovedstaden i mai i år. USA har i ganske klare ordelag truet med å innføre strenge sanksjoner mot Syria om de ikke samarbeider bedre.

<B>TERRORANGREP: En såret iraker blir hjulpet etter at en bombe eksploderte i Bagdad søndag.
ANGRIPER USA: USA mener pengene som skjules i Syria brukes til å finansiere terrorangrepene i USA.
<B>BRENNER PENGER: Irakske sedler brennes nå. Nye sedler uten bilder av Saddam trykkes.