Wayne LaPierre

Skjult i åtte år - videoen ryster

Toppsjefen for den mektige våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA), Wayne LaPierre, slet med å drepe en skadeskutt elefant på kloss hold. Nå er en video fra skandalejakta i 2013 offentliggjort.

BOTSWANA: Botswana har verdens største elefantpopulasjon. Foto: Nicole Cambre/Rex Features
BOTSWANA: Botswana har verdens største elefantpopulasjon. Foto: Nicole Cambre/Rex Features Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Denne uka offentliggjorde The New Yorker og The Trace en video fra 2013, som viser LaPierre på elefantjakt i Botswana. Videoen skaper nå kraftige reaksjoner.

LaPierre leder det som lenge har vært en av USAs mektigste lobbyorganisasjoner, NRA. De jobber for minst mulig restriksjoner på våpen. I videoen er det imidlertid tydelig at LaPierre selv ikke er av de mest treffsikre jegerne.

MEKTIG: Wayne LaPierre regnes som en av USAs aller mektigste lobbyister. Her er han avbildet under et møte med daværende president, Donald Trump i 2017. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File
MEKTIG: Wayne LaPierre regnes som en av USAs aller mektigste lobbyister. Her er han avbildet under et møte med daværende president, Donald Trump i 2017. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File Vis mer

Han avfyrer nemlig tre skudd mot en allerede skadeskutt elefant på svært kort avstand, men klarer ikke å ta livet av den. I stedet er det en annen jeger som får avlivet elefanten.

- Redde, små menn

Videoen av den klumsete jakta har både skapt sinne blant dyrevernorganisasjoner og satt store spørsmålstegn ved LaPierres våpenferdigheter.

- Bak NRAs macho-holdninger står redde, små menn, som betaler titusenvis av dollar for at noen andre kan finne elefantene slik at de kan skyte dem på gal måte på kloss hold, sier presidenten for dyrevernorganisasjonen Peta, Ingrid Newkirk, ifølge BBC.

Hun mener nå at den amerikanske Kongressen må kutte sine bånd til NRA.

- Det er kvalmende å se LaPierres brutale, klønete slakt av dette vakre vesenet. Ingen dyr skal lide slik som dette, sier juridisk direktør for Center for Biological Diversity, Tanya Sanerib, til New York Times.

HENDA I VÆRET: Den russiske Instagram-modellen Alesya Kafelnikova måtte legge seg flat etter et mislykket stunt med en utrydningstruet sumatrisk elefant. Vis mer

Del av TV-serie

I 2013, da videoen ble spilt inn, var det ikke ulovlig å jakte elefanter i Botwana, men i ettertid er det innført restriksjoner. I november i fjor ble elefantrasen LaPierre jaktet plassert på en liste over truede dyrearter av International Union for Conservation of Nature's Red List of Endangered Species.

Videoen ble opprinnelig filmet som en del av den NRA-sponsede TV-serien «Under Wild Skies» i 2013, men ikke offentliggjort før nå. Lobbyorganisasjonen forsvarer bildene.

LaPierre har foreløpig ikke kommentert kritikken selv. Men talsperson for NRA, Andrew Arulanandam, bekrefter at videoen er ekte.

- Jakta var fullstendig tillatt og gjennomført i tråd med alle regler og reguleringer. Videoen gir et ufullstendig bilde av opplevelsen, og den lykkes ikke med å uttrykke de mange måtene denne aktiviteten kommer lokalsamfunnet og habitatet til gode. Slik jakt blir feiret i Botswana hvor de gir mat til landsbyer, bidrar til økonomien og kulturen og er en del av regionen, sier han til New York Times.

Videobilder viser LaPierre som først skyter elefanten på avstand og skader den. Deretter tar guidene ham nærmere og viser ham nøyaktig hvor han skal skyte for å ta livet av elefanten.

- Seier

Tre ganger mislykkes NRA-toppen.

- Hvor er det du sier jeg skal skyte? spør han frustrert.

Etter det tredje skuddet til LaPierre, er det rådgiveren hans og programlederen for «Under Wild Skies», Tony Makris som skyter og tar livet av elefanten. Makris vender seg så mot LaPierre og gratulerer ham.

Et annet videoklipp viser kona, Susan LaPierre, som dreper en annen elefant. Hun kutter av den halen og holder den opp og sier:

- Seier.

Botswana er landet i verden med flest elefanter - om lag 130 000. Elefantjakt ble forbudt i 2014, men i 2019 snudde myndighetene og i fjor auksjonerte de bort jakttillatelser.

De siste åra har LaPierre og NRA vært hardt presset og involvert i flere skandaler.

I januar erklærte NRA konkurs etter anklager om økonomisk mislighold. Det skjedde måneder etter at justisministeren for delstaten New York saksøkte NRA for å få oppløst organisasjonen.

I dekning på yacht

LaPierre har også blitt hardt kritisert for hvordan han har respondert til de mange masseskytingene i USA. Tidligere i april, i kjølvannet av flere masseskytinger, meldte AP at LaPierre fryktet for sin egen sikkerhet og hadde søkt dekning på en yacht.

MENER VÅPEN ER LØSNINGEN: NRA mener våpen er det riktige tiltaket for å stanse flere skytetragedier i USA. De sa visepresident Wayne Lapierre på en pressekonferanse i 2012, en uke etter skolemassakren i Newtown. Video: NTB Scanpix Vis mer

Etter masseskytinger har LaPierre flere ganger kommet med uttalelser som har skapt stort sinne. I 2012 ble 20 førsteklassinger og seks lærere drept i en masseskyting på barneskolen Sandy Hook i Connecticut. LaPierres respons var å si at det burde være væpnet politi på alle skoler. Han mente også at våpenvold kunne knyttes til våpenfrie soner, voldelige filmer, TV-spill, media, dårlig håndtering av mentale litdelser og dårlig sikkehet, skrev Washington Post.

Etter skoleskytingen i Florida på Stoneman Douglas High School i 2018 hvor 17 personer ble drept, holdt LaPierre en tale hvor han blant annet skyldte på familier, mentale lidelser, FBI, mediene og europeiske sosialister.

- For å stoppe en slem fyr med et våpen, trengs en bra fyr med et våpen, sa LaPierre, ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer