EKSTRATJENESTE: Programmet consolidated.db kartlegger hvor du befinner deg med mobilen, og har vært ukjent for forbrukerne til nå. Foto: JOE SKIPPER/REUTERS/SCANPIX
EKSTRATJENESTE: Programmet consolidated.db kartlegger hvor du befinner deg med mobilen, og har vært ukjent for forbrukerne til nå. Foto: JOE SKIPPER/REUTERS/SCANPIXVis mer

Skjult Iphone-fil overvåker deg

Lagrer detaljert stedsinformasjon som kopieres til PC-en.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske sikkerhetseksperter har oppdaget et hemmelig program som ligger på nyere Iphoner og Ipader med 3G. Programmet kartlegger i detalj hvor du befinner deg med telefonen, skriver The Guardian.

Synkes til PC-en Ifølge PCMag har fila navnet consolidated.db og følger med operativsystemet IOS 4 og seinere versjoner. Fila bruker mobilmastdata til å registrere lengde- og breddegrad samt tid. Informasjonen kan brytes ned til sekundintervall.

Hver gang man synkroniserer mobilen mot PC-en, blir consolidated-dataene også overført. Det betyr at dersom enten mobilen eller dataen skulle havne i feil hender, kan vedkommende kartlegge temmelig nøyaktig hvor du har vært nesten et år tilbake; IOS 4 kom i juni i fjor.

- Apple har gjort det mulig for alle med tilgang til din PC eller mobil å få detaljert informasjon om hvor du har vært. Det kan være en sjalu partner eller en privatdetektiv, sier Pete Warden til The Guardian.

- Tilgjengelig for alle Warden og kompanjongen Alasdair Allan skal i kveld presentere sine funn på konferansen Where 2.0 i San Francisco. Der vil de ventelig også presentere det enkle programmet de har laget for at alle skal kunne finne og lese av sine Iphone-data.

De opplyser at de ikke har funnet liknende overvåkingsfiler i Android-telefoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan det innvendes at lagring av mobildata med stedsangivelser foregår rutinemessig i mobilselskaper, og blir lovfestet i det nye datalagringsdirektivet. Men det er en viktig forskjell:

- Mobilselskapenes data er gjemt bak brannmurene deres, og det trengs en rettskjennelse for å få tilgang på dem. Men denne fila er tilgjengelig for alle som kan få tak i en mobil eller PC, sier Warden og Allan.

Uviss bruk Apple har så langt vært helt tyste om oppdagelsen av programmet. Derfor er det helt i det blå hvorfor det kartlegger brukerens stedsdata. Kanskje er det til bruk i en framtidig applikasjon eller annet utviklingsarbeid, og dataene synes ikke å bli sendt til selskapet.

Reaksjonene er uansett sterke på at brukerne ikke er ettertrykkelig informert.

- At disse dataene fins, utgjør en sterk trussel mot privatlivets fred. Stedsangivelse er noe av det mest sensitive i et menneskes liv - bare tenk på hvor folk går om kvelden, sier Simon Davies, leder for pressgruppa Privacy International.

I AKSJON: Ved hjelp av et enkelt program kan du selv hente ut og få en grafisk framstilling over dine egne stedsdata. Disse angivelsene tilhører en av de britiske sikkerhetsekspertene som oppdaget overvåkingsfilen. Video: ALASDAIR ALLAN

Davies mener oppdagelsen av fila viser for all verden at Apple ikke tar privatlivets fred på alvor.

Nedfelt i vilkårene Apple synes å ha gardert seg mot tilfeller som dette. I selskapets vilkår og betingelser for bruk av Itunes-programmet står det:

«Vi kan samle informasjon om yrke, språk, postnummer, identifikasjon av enheter, sted og tidssone hvor et Apple-produkt blir brukt, slik at vi kan forstå kundeatferd og forbedre våre produkter, tjenester og reklame.»

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Apple Norge for en kommentar i kveld.


PÅ ØSTKYSTEN: Her er den britiske forskerens bevegelser på den amerikanske østkysten i fjor sommer. Video: ALASDAIR ALLAN