- Skjult jødehat blant kritikere

Eksviseforsvarsminister Richard Perle - kalt «mørkets fyrste» - mener kritikken mot de nykonservative i Washington har anstrøk av jødehat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDERSTØLEN (Dagbladet): Han liker dårlig at han i snart førti år er blitt kalt «mørkets fyrste», og mener det skyldes en forveksling.

- Siden journalister stort sett er late og siterer hverandre, har dette blitt hengende ved meg, sier Richard Perle.

Han er utpekt som en av lederne for de nykonservative i og rundt regjeringen til president George W. Bush, og slår hardt ned på sine kritikere.

Skjulte agendaer

- Påstandene om vår innflytelse har antatt mytiske proporsjoner. Det er rent tøv. Og det har anstrøk av antisemittisme når kritikere hevder at nykonservative amerikanere som også er jøder, har en skjult agenda, doble lojaliteter og først og fremst tenker på Israels sikkerhet, sier Perle, som innrømmer at det har virket skadelig at det ikke er funnet lagre av masseødeleggelsesvåpen i Irak.

- Men det er ikke det viktigste. Lagre kommer og går. I sin lange redegjørelse slår inspektør David Kay fast at Saddam brøt sine pålagte FN-forpliktelser. Han har produsert masseødeleggelsesvåpen, og kunne gjøre det igjen, sier Perle, som står på den harde linje i krigen mot terror.

Amerikansk alenegang

Det er andre gang Perle foredrar for oljetopper fra hele verden som sitter bak lukkete dører på Sanderstølen og drøfter storpolitikk i et energipolitisk perspektiv.

- Jeg snakket om amerikansk alenegang og forkjøpsangrep. Forkjøpsangrep er i mine øyne ren og sunn fornuft, og etter terrorangrepene den 11. september 2001 ville det blitt doktrinen for enhver amerikansk regjering. I Afghanistan ventet vi for lenge.

- I virkeligheten har det ikke vært mye amerikansk alenegang. Vi hadde bred, internasjonal støtte i Afghanistan, etter at vi gikk inn. Og det er flere som støtter oss i Europa enn som er imot det vi gjør i Irak.

- Motstanden er først og fremst kommet fra Tyskland og Frankrike. Frankrike har en annen politikk, og vil at EU skal utvikles til en motvekt mot USA. Men betyr det at EU skal holde igjen når vi vil rykke fram, eller skal EU rykke fram når vi vil holde igjen? Skal EUs vekt trekkes fra USAs slik at USA blir svakere? Dette er en helt feil politikk, som heldigvis ikke vil nå fram, sier Perle.

Roser Bondevik

Han er fornøyd med at statsminister Kjell Magne Bondevik bare én gang har snakket om EU som motvekt til USA.

- Det betyr at den i praksis er trukket tilbake, og det er bra.

Richard Perle tror at NATO vil vedta å sende styrker til Irak på sitt toppmøte i Istanbul den 28. og 29. juni i år.

- Dersom NATO bare vil holde seg i Europa, vil USA kunne miste interessen for organisasjonen, sier han.

- Jeg tror Bush blir gjenvalgt, men det blir et close race, sier Richard Perle.

SLÅR TILBAKE: - Kritikken mot de nykonservative i Washington har et anstrøk av antisemittisme, sier tidligere viseforsvarsminister Richard Perle. Her på Golsfjellet under olje- og energikonferansen.