Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjult kamera fanget opp snøleoparder i naturlige omgivelser

Ny forskning avslører at snøleoparden stortrives i Afghanistan.

SNØLEOPARD: Bildet er tatt 24. august med et kamera fra Wildlife Conservation Society, og viser en snøleopard som i Wakhan korridoren i det nordøstlige Afghanistan. Foto: AP Photo/Wildlife Conservation Society
SNØLEOPARD: Bildet er tatt 24. august med et kamera fra Wildlife Conservation Society, og viser en snøleopard som i Wakhan korridoren i det nordøstlige Afghanistan. Foto: AP Photo/Wildlife Conservation Society Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Takket være såkalte «kamerafeller» posisjonert ut i de nordøstlige fjellene i Afghanistan, har forskere klart å avdekke spennende nyheter. En gruppe snøleoparder, en av de mest sky dyrene på planeten, ser ut til å stortrives i regionen, skriver Msnbc.

De store kattedyrene bor i den øde nordøstlige Wakhan-korridoren i Afghanistan, på et område som kun strekker seg over 350 kilometer.

Skjulte kameraer fanget snøleopardene på film på 16 forskjellige steder i regionen.

- Fantastisk Dette er første gang moderne teknologi som dette har blitt brukt i landet for å fange opp truede dyrearter i sine naturlige omgivelser.

- Dette er et fantastisk funn, og det viser at det er ekte håp for snøleoparder i Afghanistan, sier Peter Zahler, assisterende direktør for Asia Programmer i Wildlife Conservation Society, som har utført studiene på det store kattedyret.

Til tross for at snøleopard var å finne i mange fjellområder i sentral Asia tidligere, har arten blitt kraftig redusert de siste årene. De siste 16 årene har bestanden blitt redusert med hele 20 prosent.

Truet dyreart Forskere i Wildlife Conservation Society sier at mellom 4500 og 7500 snøleoparder fortsatt er å finne i naturen i dag.

- Nå må vi gi disse flotte dyrene en sikker fremtid, som et viktig punkt i ivaretakelsen av Afghanistans naturarv, sier Zahler.  

I dag er arten blant annet truet av snikskyting som følge av at pelsen er ettertraktet på det illegale markedet.

Samtidig har lokale bønder bidratt til at arten er betraktelig redusert, da mange dreper kattedyrene når de går til angrep på sauene deres.