Skjult kamera og mer Ugland-drama

Krangel om nygamle skipsreder-millioner i Aust- Agder tingrett mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Yndlingsbarnebarnet Knut Nikolai Tønnevold Ugland (24) arvet verdier for nærmere tre milliarder kroner da bestefaren Johan Jørgen Uglands nye kone Ellen Ugland døde plutselig før jul.

Ugland-dynastiets overhode var 88 år da han døde i fjor vår, kona Ellen Ugland ble 57, og spekulasjonene var mange før Ellen Uglands testamente ble offentliggjort noen dager etter at hun ble funnet død i sin leilighet på Lysaker brygge i Bærum.

Mandag starter en ny og mer høylytt krangel om store Ugland-penger i Aust-Agder tingrett i Arendal.

Denne gangen stormer det rundt andre grener av det gamle rederdynastiet i Grimstad.

 J.B. Ugland Holding, finansdirektør Jan Erik Tønnessen og hans selskap Bliksund Invest AS er saksøkt av sin tidligere forretningspartner Olympia Holding for i underkant av 30 millioner dollar - drøyt 170 millioner kroner.

En milliard For sikkerhets skyld har Ugland-systemet gått til motsøksmål mot Olympia Holding på 40 millioner dollar - om lag 230 millioner kroner.

Dagens Næringsliv skriver lørdag at summen av alle søksmål mellom Ugland, Olympia Holding og finansmannen Christen Ager-Hanssen nå nærmer seg en milliard kroner.

Skjult kamera i vekkerklokke Ett av spørsmålene tingretten må ta stilling til utenom de talløse regnestykkene, er om Christen Ager-Hanssen skal få legge fram videoopptak med skjult kamera av Ugland-familiens advokat Tom B. Knudsen.

Opptakene skal ha skjedd med et kamera og mikrofon skjult i en reisevekkerklokke som var plassert i vinduskarmen i et kontor i Universitetsgata i Oslo i november i fjor.

Advokat Tom B. Knudsen betegner de hemmelig opptakene og hele saken som «utrolig».

- Land vi ikke vil sammenligne - Jeg opplever dette som helt uverdig. Det er sånn som bare skjer i land vi ikke vil sammenligne oss med, sier Knudsen til Agderposten  lørdag.

Han mener at opptakene fra skjult vekkerklokke-kamera er et forsøk på å presse fram et forlik før saken starter i retten mandag.

Persongalleriet er stort og millionbefengt.  Noe av stridens kjerne, slik Dagens Næringsliv oppsummerer før rettssaken, er provisjon for salg av Uglands skipsdivisjon i 2008 for om lag 1,5 milliarder kroner.

Inkasso-milliardær Olympia Holding, med inkassomilliardæren Haakon Korsgaard i fremste eierrekke, fikk 39,45 millioner i provisjon - om lag 230 millioner kroner.

Christen Ager-Hanssen har vært i en rekke rettskonflikter med Korsgaard, og denne gangen skal han ha hatt «interessant informasjon» å komme med til Ugland ved advokat Tom B. Knudsen. 

En lang rekke påstander og ennå ikke rettskraftige dommer seinere, starter altså neste runde i Aust-Agder tingrett i Arendal mandag.

Brødre skilte lag Mens dødsfallet før jul berørte arven etter Johan Jørgen Ugland, som døde i mars i fjor i en alder av 88 år, står krangelen nå og de mange rettstvistene om penger fra hans bror Andreas K. L. Ugland, som nylig fylte 85 år.

Brødrene overtok det opprinnelige Ugland-rederiet i 1961, men splittet opp forretningsvirksomheten og skilte lag for mer enn ti år siden.