Skjult konge funnet etter 732 år

- Det er bare én person som er gravlagt i kirken, så det må være han, sier Gunnar Rosenlund.

FUNN I VEGGEN: Etter 732 år i veggen er nå sarkofagen til Magnus Lagabøte mest sannsynlig funnet. Dette bildet viser målingsinstrumentet som SINTEF som har brukt i veggene i Domkirken i Bergen. Foto: SINTEF
FUNN I VEGGEN: Etter 732 år i veggen er nå sarkofagen til Magnus Lagabøte mest sannsynlig funnet. Dette bildet viser målingsinstrumentet som SINTEF som har brukt i veggene i Domkirken i Bergen. Foto: SINTEFVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Veggene i Bergen domkirke har skjult en konge i 732 år. Nå er sarkofagen til Magnus Lagabøte funnet blant stein og mørtel i veggene.

Gunnar Rosenlund som har lett etter sarkofagen i mange år, kan nå glede seg over nyheten. Han har betalt 50 000 kroner for å få utført undersøkelsene.

- Dette er en voldsom glede og lettelse, etter så mange års arbeid, sier Rosenlund til Dagbladet.

I SINTEF-rapporten står det at hele 12 punkter i veggen ga utslag, og at signaltypen er typisk for metall.

Store verdier Magnus Lagabøte var konge i Norge fra 1263 til 1280, og fikk bygget Bergen domkirke. Da han døde 9.mai 1280, ble han gravlagt her.

Rosenlund har i mange år letet etter kongen, sarkofagen og skatten han ble gravlagt med. Nå er altså kongen funnet.

- Det er bare en person som er gravlagt i kirken, så det må være han, sier Rosenlund.

Ifølge Rosenlund, skal kongen ha blitt gravlagt med store skatter og verdier..

GEORADARMÅLING: Her er SINTEF igang med å gjøre undersøkelser i veggene i Domkirken i Bergen. Foto: SINTEF
GEORADARMÅLING: Her er SINTEF igang med å gjøre undersøkelser i veggene i Domkirken i Bergen. Foto: SINTEF Vis mer

- Dette blir opp til Riksantikvaren, men det er håpløst om så store verdier skal bli liggende i veggen. Hvem som helst kan gå inn med en slegge og hente ut skattene, sier Rosenlund videre.

Georadarmåling SINTEF har gjort målingene ved hjelp av georadarmålinger. Denne teknologien går ut på forplantninger av radiobølger, som påvirkes av de elektriske egenskapene av materialene. På denne måten er det mulig å «se» forskjell på to ulike materialer.

- Det er noe i veggen, og vi får store refleksjoner på et objekt som kan være i metall, sier SINTEF-forsker Anna Lalagüe, melder NRK.

Resultatet av undersøkelsen sier sitt. I veggen mellom stein og mørtel, ligger det et objekt av metall. Dette objektet har form som en sarkofag, står det i rapporten.

- Selv om en ikke kan være helt sikker på hva som befinner seg inne i veggen er målingene konsistente med en
sarkofag som inneholder metall fra for eksempel en rustning, står i rapporten.

Dagbladet har ikke lykkes i å komme i kontakt med Riksantikvaren ved distriktskontoret.

SARKOFAG: SINTEF har oppdaget et objekt i veggen som mest sannsynlig er sarkofagen til Magnus Lagabøte. Han ble gravlagt i kirken i 1280 etter å ha vært konge i Norge fra 1263. Dette bildet er fra rapporten til SINTEF etter målingene i Bergen domkirke. Foto: SINTEF illustrasjon
SARKOFAG: SINTEF har oppdaget et objekt i veggen som mest sannsynlig er sarkofagen til Magnus Lagabøte. Han ble gravlagt i kirken i 1280 etter å ha vært konge i Norge fra 1263. Dette bildet er fra rapporten til SINTEF etter målingene i Bergen domkirke. Foto: SINTEF illustrasjon Vis mer