Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjult lønnstillegg

I alle år har det norske folket fått vite at kongen mottar 26,5 millioner i lønn, eller såkalt apanasje. Den offisielle versjonen har hele tida vært at beløpet skal være med på å dekke lønnen til hoffet og den personlige staben. Dagbladet kan i dag avsløre at dette ikke er tilfelle: Kongen får 15,6 millioner i skjult lønnstillegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Slottet jobber det rundt 100 mennesker, men 48 stillinger blir dekket over et annet budsjett. Det bekrefter hoffsjef Lars Petter Forberg. Summen utgjør 15,6 millioner kroner, hvorav 14,1 millioner kroner går til lønnsutgifter og 1,5 millioner kroner er driftsutgifter knyttet til uniformer, bilhold, forsikringer, ordenskanselli og transportoppdrag.

Ingen kunne i går svare Dagbladet på hvorfor overføringene er løst på denne måten.

Beløpet har hele tida vært skjult i driftstilskuddet til slottsforvaltningen. Først i år er posten definert som driftsutgifter til hoff-forvaltningen i statsbudsjettet.

Det betyr at kongen har fått en indirekte lønnsforhøyelse på 15,6 millioner kroner.

Skal analysere

Nå skal en arbeidsgruppe i regi av Arbeid- og administrasjonsdepartementet (ADD) kartlegge og analysere den kongelige økonomien.

Hoffsjef Lars Petter Forberg mener at det må være den nye arbeidsgruppas oppgave å se på de nevnte overføringene fra slottsforvaltningen til Slottet. Prinsippet har vært fulgt siden 1950-tallet.

Denne ovennevnte posten var på 35,8 millioner kroner i 1999, men da var det ikke definert hva pengene skulle brukes til. Driftsutgiftene er bevilget over budsjettet til Arbeids- og adminstrasjonsdepartementet.

Åpne kort

- Dette har skjedd med åpne kort og står i de offisielle tallene. Forskjellen er at i 1999 var ikke posten definert. Det sto ingenting om hva pengene skulle brukes til, men i prinsippet ble pengene brukt på samme måten. Hva som har skjedd tidligere, kan jeg ikke svare på, sier underdirektør Oskar P. Jensrud i ADD, men han innrømmer at det er et legitimt spørsmål hvorfor pengene ikke er lagt direkte inn i apanasjen.

Tvil

De 15,6 millionene blir administrert av slottsforvalter Thomas Willoch. Han er underlagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

På Stortinget hersker det tvil om hvorfor denne løsningen er valgt.

- I prinsippet er jeg tilhenger av størst mulig åpenhet, men denne saken kjenner jeg ikke godt, sier Høyres Per-Kristian Foss.

.