Skjult mikrofon funnet i Ecuadors ambassade

Ecuadors utenriksminister hevder at London-ambassaden der Julian Assange sitter er avlyttet.

AVLYTTES: Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño varsler oppvask etter det han hevder er funn av en skjult mikrofon i landets London-ambassade, hvor WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange søker tilflukt. Foto: AP Photo/NTB Scanpix.
AVLYTTES: Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño varsler oppvask etter det han hevder er funn av en skjult mikrofon i landets London-ambassade, hvor WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange søker tilflukt. Foto: AP Photo/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder Ecuadors utenriksminister.

Ricardo Patiño sier at mikrofonens opphav skal avsløres senere onsdag, og varsler at han vil kreve en forklaring fra de involverte. Utenriksministeren utdypet ingen detaljer utover å hevde at det dreier seg om «et land», skriver nyhetsbyrået AFP.

Funnet på rutinesøk Mikrofonen skal ha blitt funnet på ambassadørens kontor i et rutinesøk i forkant av Patiños besøk i London allerede 16. juni. Utenriksministeren sa til journalister tirsdag at han ikke antyder at mikrofonen har noe å gjøre med oppstyret rundt den amerikanske varsleren Edward Snowden, som blant annet har søkt om asyl i Ecuador.

Tør ikke forlate Snowden er ettersøkt av amerikanske myndigheter for spionasje og utlevering av sensitiv informasjon. Assange har siden juni 2012 oppholdt seg i Ecuadors London-ambassade, og har blitt innvilget diplomatisk asyl i landet. Han har også prøvd å bistå Edward Snowden for å få asyl i en rekke land. Men han tør ikke forlate ambassaden av frykt for å bli arrestert av britisk politi og utlevert til Sverige.

Assange hevder at svenske myndigheter kan utlevere ham videre til USA, der han kan bli stilt for retten for å ha lekket store mengder amerikanske ambassadedokumenter.

Ikke enige Under sitt London-besøk har Ricardo Patiño hadd møter med den sin britiske utenriksministerkollega William Hague, uten at de kom fram til noen løsning på Assange-spørsmålet.

Så langt har ikke britiske myndigheter vært villig til å garantere Assange en trygg utreise fra England til Ecuador.

ECUADOR: Wikileaks grunnleggeren Julian Assange har oppholdt seg et år i Ecuadors ambassade i London. Nå kan ambassaden være avlyttet. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
ECUADOR: Wikileaks grunnleggeren Julian Assange har oppholdt seg et år i Ecuadors ambassade i London. Nå kan ambassaden være avlyttet. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer