Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjult palass kom til syne: - Sensasjonelt

Arkeologene måtte vente åtte år på å grave ut palasset. Nå er funnene endelig avslørt.

OLDTIDSPALASS: Ekstrem tørke avslørte et palass fra Mitanniriket som eksisterte i bronsealderen. Foto: University of Tübingen, eScience Center, and Kurdistan Archaeology Organization
OLDTIDSPALASS: Ekstrem tørke avslørte et palass fra Mitanniriket som eksisterte i bronsealderen. Foto: University of Tübingen, eScience Center, and Kurdistan Archaeology Organization Vis mer

Den ekstreme tørken som herjet i flere deler av verden i fjor skapte store problemer, men varmen har også hatt positive følger - spesielt for arkeologer.

For da vannet i Mosul-dammen i Irak sank i fjor, fikk arkeologene en unik mulighet til å grave ut et helt spesielt område.

Det 3400 år gamle palasset Kemune Palace kom nemlig til overflaten, og kan nå utforskes.

Ikke utforsket

- Funnene er et av de viktigste arkeologiske oppdagelsene i regionen de siste tiåra, sier den kurdiske forskeren Hasan Ahmed Qasim i en pressemelding fra Universitet i Tübingen.

Palasset, som ligger i området arkeologene har valgt å kalle Kemune, kan dateres tilbake til Mitanniriket som dominerte store deler av datidas nordlige Syria og Mesopotamia i perioden 1500 til 1300 f.Kr.

Mitanni er et av rikene som er forsket minst på i området.

MALERIER: Arkeologene fant veggmalerier i blått og rødt, noe som ifølge dem er en arkeologisk sensasjon. Foto: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organization
MALERIER: Arkeologene fant veggmalerier i blått og rødt, noe som ifølge dem er en arkeologisk sensasjon. Foto: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organization Vis mer

Ventet 8 år på utgravning

Ruinene fikk arkeologene først øye på i 2010, men en utgravning var da ikke mulig. På grunn av den ekstreme tørken i fjor høst, kom palasset igjen til overflaten og arkeologene nølte ikke.

En utgravning ble raskt satt i gang før ruinene igjen ville oversvømmes.

- En sensasjon

Ruinene ble så utforsket av tyske og kurdiske arkeologer, som gjorde interessante funn på stedet. Arkeolog Ivana Puljitz fra universitetet i Tübingen beskriver ruinene som nøye utformede bygninger med massive vegger av leire og murstein. Enkelte skal ha en tykkelse på to meter.

- Vi har også funnet veggmalerier i lyse farger av rødt og blått, sier Puljitz.

Hun forklarer videre at veggmalerier trolig var typisk på den tida, men at de svært sjeldent finner dem bevart.

- Å finne veggmalerier i Kemune er en arkeologisk sensasjon, sier hun.

FLERE ROM: Et av de flere rommene som ble funnet under utgravningen. Foto: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organization
FLERE ROM: Et av de flere rommene som ble funnet under utgravningen. Foto: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organization Vis mer

400 år gammel by

Nå håper arkeologene at funnene vil gi dem mer informasjon om politikken, økonomien og rikets historie ved å studere kileskrifttavler som ble funnet på stedet.

En av tavlene funnet i palasset indikerer at Kemune mest sannsynlig var byen Zakhiku, en by som er nevnt 1800 år f.Kr. Dette indikerer at byen må ha eksistert i minst 400 år, mens palasset har stått i 3400 år.

Arkeologene håper også at videre studering av funnene vil bekrefte disse påstandene. Ruinene ligger for øvrig under vannet igjen på nåværende tidspunkt.

TERRASSE: På vestsiden av Kemune Palace. Foto: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organization
TERRASSE: På vestsiden av Kemune Palace. Foto: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organization Vis mer

Funn i Norge og Storbritannia

Fjorårets varme avslørte flere arkeologiske funn i verden, også her til lands.

Arkeolog seksjonssjef for kulturarv i Vestfold fylkeskommune, Terje Gansum, fant flere spor i fjor takket være det tørre været. I et intervju med TV 2 kunne han melde om flere interessante funn på Borre i Horten.

- Vi ser grøfta rundt gravhaugene, gamle dreneringsgrøfter og mange av strandvollene. Det kommer veldig godt fram i den tørre sommeren. Alt kommer fram, sa han til TV 2.

I Storbritannia dro arkeologene spesielt nytte av det tørre været, og mener det ga dem deres største sjanse til å grave i fortida siden 1976.

Det varme været kunne blant annet avsløre nye strukturer fra jernalderen og romernes fotspor skriver The BBC.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling