Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økt skatt for gruppe av lavtlønte i Sps budsjett

Skjult skattesmell
i Sp-budsjettet

Senterpartiet fjernet en rad i det alternative budsjettet som viser at en gruppe lavtlønte ville få økt skatt med partiets opplegg.

FJERNET RAD: Senterpartiet tok ikke med den øverste raden i tabellen fra Statistisk sentralbyrå i sitt alternative budsjett. Der er det laveste inntektsintervallet fjernet.
FJERNET RAD: Senterpartiet tok ikke med den øverste raden i tabellen fra Statistisk sentralbyrå i sitt alternative budsjett. Der er det laveste inntektsintervallet fjernet. Vis mer

«Senterpartiets forslag vil gi redusert skatt for dem som tjener under 750 000 kroner i året», står det i partiets alternative budsjett for 2020.

Men det som ikke kommer like tydelig fram er at en gruppe av de aller lavest lønte faktisk får en skatteskjerpelse med Senterpartiets opplegg.

Årsaken er at partiet reduserer grensen for å betale trygdeavgift fra 54 650 kroner til 50 000 kroner. Dette grepet er hovedforklaringen på skatteøkningen, ifølge en beregning som Statistisk sentralbyrå har utført for Senterpartiet.

Økt skatt

Dagbladet har søkt og fått innsyn i korrespondansen mellom Sp og SSB i forkant av at partiet la fram sitt alternative budsjett. Der står følgende om gruppen på en halv million nordmenn som er oppført med en inntekt fra 0 til 149. 999 kroner:

«Gjennomsnittlig økning i skatt for personer i denne inntektsgruppen er beregnet til 230 kroner, hvorav 105 kroner gjelder inntektsskatt (resten er formuesskatt).»

Av e-postene går det også fram at det var Senterpartiet selv som ville vite hvorfor personer i den laveste inntektsintervallen fikk beregnet økt inntektsskatt med partiets opplegg.

- Endringene i trygdeavgiften ser ut til å være hovedårsaken, heter det i e-posten fra SSB til Senterpartiet.

Ikke vist fram

SSBs konklusjoner på dette punktet er ikke å finne i Senterpartiets alternative budsjett for 2020. Partiet har også fjernet en rad i en tabell som SSB har utarbeidet.

Det gjelder nettopp den raden som synliggjør skatteendringene for alle som har mindre enn 150 000 kroner i inntekt. Raden forteller at Sps skjerper skatten med 119 millioner kroner samlet for denne gruppen.

På side 15 og igjen på side 129 i Sp-budsjettet er SSBs tabell inntatt. Men der er altså den nederste inntektsintervallen fjernet, slik at tabellen begynner med gruppen som tjener mellom 150 000 og 199 999 kroner.

- Mangfoldig gruppe

Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik svarer som følger på spørsmålet om hvorfor partiet har fjernet en rad i SSB-tabellen:

- Fordi gruppen er så mangfoldig og sammensatt og blant annet omfatter mange personer som står oppført med null i inntekt, slik for eksempel Kjell Inge Røkke har gjort fra 2006 til 2018. Vi gjorde det samme i fjor og året før, sier han.

Gjelsvik har ikke oversikt over hvor mange av de 518 621 menneskene som befinner seg i det laveste inntektsintervallet, som vil få økt skatt med Sps opplegg.

- Vi hadde ikke kapasitet til å bryte dette opp mer. Men det er først og fremst gruppen som tjener mellom 54 000 og 50 000 kroner dette gjelder. Her er det nok grunn til å tro at mange har tilpasset inntektsnivået sitt til grensen for trygdeavgift.

Viser fram

Sp-profilen avviser at partiet har forsøkt å skjule konsekvensene av egen skattepolitikk for velgerne.

- Hvorfor gjengir dere ikke SSBs konklusjoner i budsjettet, men tvert imot velger å framholde at alle som tjener under 750 000 får skattelettelse? Det stemmer jo ikke.

- Det går tydelig fram av budsjettet at vi vil sette en nedre grense for å betale trygdeavgift til 50 000 kroner, sier han.

Tallet står oppført i en egen oversikt over skatteskjerpelser i budsjettet, men det framgår ikke like tydelig hvem grepet vil gå utover.

Gjelsvik sier alle som tjener mellom 73 500 kroner og 750 000 vil få lavere skatt med Sps opplegg.

- I tillegg øker vi pendlerfradraget, fiskerfradraget og sjømannsfradraget og foreslår avgiftslettelser på 3,7 milliarder kroner sammenliknet med regjeringens forslag, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media