Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Afrika

Skjulte coronadødsfall

Den siste tida har Sør-Afrika opplevd 60 prosent flere naturlige dødsfall enn vanlig. Trolig skyldes dette langt flere coronadødsfall enn det som er offisielt rapportert.

BEGRAVELSE: Begravelsene skjer på høygir i Sør-Afrika. Her fra en begravelse i kirkegården Olifantsvlei i Soweto. Foto: Michele Spatari / AFP
BEGRAVELSE: Begravelsene skjer på høygir i Sør-Afrika. Her fra en begravelse i kirkegården Olifantsvlei i Soweto. Foto: Michele Spatari / AFP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Begravelsene går på høygir i hardt rammede Sør-Afrika. Nyhetbyrået AFP beskriver hvordan begravelsesagenter i kanarigule beskyttelsesdrakter løfter kister ned i bakken før en gravemaskin kommer og dekker kistene. Familier får følge seansen fra noen meters avstand, men de får ikke legge blomster på grava eller stå for tett sammen.

Nye coronareguleringer gjør at sørgende bare har to timer på å hente den avdøde og gjennomføre begravelsen. Døde blir gravlagt innen tre dager.

BEGRAVELSESAGENTER: Begravelsesagenter i beskyttelsesutstyr kommer til Doornkop-kirkegården i Soweto i Sør-Afrika tirsdag. Foto: MARCO LONGARI / AFP
BEGRAVELSESAGENTER: Begravelsesagenter i beskyttelsesutstyr kommer til Doornkop-kirkegården i Soweto i Sør-Afrika tirsdag. Foto: MARCO LONGARI / AFP Vis mer

- Mareritt

- Det var for raskt. Det var et mareritt å organisere begravelsen. Vi er vant til å ha en hel uke til forbredelser og ringe familie. Men nå er ting så annerledes. Du kan ikke engang komme nær kista for å se at den blir senket ned i bakken. Det er et stort kaos, sier Charles Motlhabane (32) til AFP.

Han har nettopp gravlagt storebroren sin.

Politi står nå ved inngangene til kirkegårdene for å sørge for at trafikkflyten går bra når så mange skal inn og ut i løpet av kort tid.

De siste ukene har Sør-Afrika opplevd nesten 60 prosent flere naturlige dødsfall enn det som var forventet. En ny studie mener dette skyldes at coronarelaterte dødsfall er svært underrapportert, skriver The Guardian.

DØDE: Begravelsesagenter løfter ei kiste med Modise Motlhabane, som døde av corona, ut av likbilen før begravelsen i Soweto. Foto: Michele Spatari / AFP
DØDE: Begravelsesagenter løfter ei kiste med Modise Motlhabane, som døde av corona, ut av likbilen før begravelsen i Soweto. Foto: Michele Spatari / AFP Vis mer

Verst rammet

Landet har daglig mer enn 10000 nye registrerte coronatilfeller og er dermed det verst rammede landet i Afrika. Det er også blant de fem hardest rammde i verden med rundt 400 000 registrerte tilfeller og 5940 dødsfall.

- De siste ukene har tallene steget nådeløst. I den andre uka i juli, var det 59 prosent flere dødsfall fra naturlige årsaker enn det som kunne være forventet, ifølge historiske data, sier South African Medical Research Council (SAMRC) i en uttalelse.

Til sammen har det vært 17000 flere dødsfall enn vanlig i landet mellom begynnelsen av mai og midten av juli. SAMRC understreker at ikke alle disse var coronarelaterte dødsfall, men noen av dem kan være andre type situasjoner som hadde blitt diagnostisert og behandlet hadde det ikke vært for pandemien.

Denne forskningen forsterker bekymringen for at coronasituasjonen i Afrika er dramatisk underrapportert i de offisielle statistikkene.

INSTRUKSJONSVIDEO: Da presidenten i Sør-Afrika, Cyril Ramaphosa skulle instruere befolkning i å ta på munnbind gikk det slik. Video: KameraOne. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Slo alarm

Mandag slo Verdens helseorganisasjon (WHO) alarm om spredningen i Afrika.

- Jeg er veldig bekymret akkurat nå for at vi begynner å se en akselerasjon av sykdommen i Afrika, sa WHO-direktør Michael Ryan på en pressekonferanse.

Til sammen er det nå mer enn 750 000 registrerte coronatilfeller og 15 000 dødsfall i Afrika. Men ekspertene mener at de reelle tallene er langt høyere.

Strenge tiltak

Sør-Afrikas president, Cyril Ramaphosa, innførte sterke coronarestriksjoner i mars. Samfunnet ble stengt ned og hæren håndhevet strenge regler som påla butikker å holde stengt og folk å holde seg hjemme. Alkohol ble også forbudt.

Men tiltakene førte til dramatiske konsekvenser for fattige og arbeidsledige. Dermed fjernet landet restriksjonene før utbruddet var under kontroll. Siden har viruset spredd seg som ild i tørt gress.

Presidenten fortsetter å be folk om å bruke munnbind, drive sosial distansering og vaske hendene. Men med den forverrede situasjonen, har også tilliten til myndighetene kollapset, skriver The Guardian.

NIAGARA FALLS: Disse bildene viser en tydelig forskjell på hvordan Kanadiske myndigheter og Amerikanske myndigheter velger å håndtere den pågående coronakrisa. Foto: NTB SCANPIX. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!