Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjulte dobbeltarbeid med jukselister

Det kommunale Smestadhjemmet i Oslo brukte fiktive timelister til å skjule de svenske hjelpepleiernes dobbeltvakter.

Alarmerende: «De sover og spiser der. De jobber 10 til 14 dager i strekk med doble vakter og overtid. Arbeidstiden påføres timelister med fiktive datoer, slik at man unngår reell overtid», heter det om svenske hjelpepleiere i en alarmerende intern rapport fra det kommunale Smestadhjemmet i Oslo. Foto: Sveinung Uddu Ystad.
Alarmerende: «De sover og spiser der. De jobber 10 til 14 dager i strekk med doble vakter og overtid. Arbeidstiden påføres timelister med fiktive datoer, slik at man unngår reell overtid», heter det om svenske hjelpepleiere i en alarmerende intern rapport fra det kommunale Smestadhjemmet i Oslo. Foto: Sveinung Uddu Ystad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kan i dag avsløre at det kommunale Smestadhjemmet i Oslo har tydd til juks med timelister for å dekke over at medarbeidere jobbet doble vakter. Vaktlistene til sykehjemmet viser at enkelte medarbeidere rutinemessig jobbet inntil 15 timer i døgnet.

På timelistene, som danner grunnlag for lønnsutbetalingene, er de doble vaktene kamuflert ved at de er splittet opp og ført på forskjellige dager.

- Ulovlig
En svensk hjelpepleier Dagbladet har snakket med bekrefter å ha jobbet doble vakter og at dette ble ført på forskjellige dager.

- Det var slik at man selv tenkte at jeg godt kan jobbe og at jeg godt kan skrive det til en annen dag. Men det var jo ikke lovlig, det visste vi, sier hun på telefon til Dagbladet.

Dagbladet har kopier av timelister og vaktlister som bekrefter de oppsiktsvekkende lange arbeidsøktene og triksingen med timelistene ved dette hjemmet på Oslos vestkant.

Hjelpepleieren bekrefter også at hun og flere andre bodde på sykehjemmet.

- Vi betalte ikke noe. Det begynte med tilfeldig overnatting mens man egentlig bodde et annet sted. Men så sluttet man å bo et annet sted og bodde bare på hjemmet, forteller hun.

Slo alarm
For et år siden, etter kort tid i sjefsstolen, oppdaget en vikarierende avdelingsleder jukset og slo alarm.

«Når jeg starter vikariatet bor det svenske hjelpepleiere på et rom i avdelingen. De sover og spiser der. De jobber 10 til 14 dager i strekk med doble vakter og overtid. Arbeidstiden påføres timelister med fiktive datoer, slik at man unngår reell overtid. Dette virker som et brudd på arbeidsmiljølov samt brudd på gjeldende avtaleverk innad i sykehjemsetaten», skriver han i en rapport som Dagbladet har fått tilgang til.

- Jeg leverte dette til institusjonslederen og gikk nøye gjennom med henne hvordan dette hang sammen, sier varsleren som ikke ønsker å navngis av hensyn til framtidige karrieremuligheter.

I rapporten står det også at det ikke finnes pleieplaner for tungt dementsyke beboere. Nå hevder sykehjemsetaten i Oslo kommune at de har ryddet opp.

Avsluttet sak
Da Dagbladet var på Smestadhjemmet torsdag ettermiddag, var avdelingssykepleieren som var ansvarlig for de innrapporterte forholdene i full sving i den samme stillingen.
- Jeg må snakke med sjefen min, sier hun da hun hører hva det gjelder. Så tar hun opp telefonen.

Rett etterpå kommer institusjonssjef Ragnhild Lindgaard inn døra, tydelig oppskjørtet.
- Denne saken er avsluttet, sier Lindgaard.

Hun svarer ikke på om rapporten fra den vikarierende avdelingslederen er en riktig beskrivelse av forholdene. Hun vil heller ikke si hvem hun rapporterte saken videre til.

- Det har jeg ikke lyst til å uttale meg om, men det har vært flere involverte. Vi har rettet opp alt det der. Vi har gått systematisk til verks, sier hun.

«Transparent»
Lindgaard gir flere ganger uttrykk for at hun synes det er utidig av Dagbladet å ta opp saken.

- Du driver ikke og graver i gamle, avsluttede saker, det er noe fordømt tull, sier hun idet hun skysser Dagbladet ut i heisen.

På vei ut spør Dagbladet hvilke følger saken har fått for avdelingslederen, og hvorfor hun fortsatt er i jobben.

- Det er et lukket svar på det, så det får du ikke svar på, sier hun.

Likevel sier Lindgaard at det nå er «transparente forhold» ved den aktuelle avdelingen, og synes det er et «tullete spørsmål» om det også var slik for et år siden.

Den svenske hjelpepleieren sier at det nå er slutt på de ureglementerte dobbeltvaktene.

- Nå er det bare i ekstreme tilfeller, men da betaler de overtid, sier hun til Dagbladet.

Personalsak
Vikarierende byråd Cecilie Brein (Frp) mener jukset på Smestadhjemmet ikke er en sak for Oslos politiske ansvarlige. Hun kaller det en personalsak.
- Sykehjemmet drives ikke lenger på denne måten. Dette er en personalsak, og det var bare én avdeling som ble drevet slik. Dette er nå ryddet opp i, sier Cecilie Brein til Dagbladet.

Brein vikarierer for tida for Sylvi Listhaug (Frp) som byråd for eldre og helse.

- Men vedkommende leder sitter fortsatt i samme stilling?

- Dette er en personalsak og personalsaker kan jeg ikke kommentere, sier Brein.

Hun sier at saken ble avsluttet uten at politikere ble involvert.
- Dette ble det tatt tak i høsten 2009, og personalsaken ble avsluttet april 2010, sier hun til Dagbladet.

Bekymret varsler Den vikarierende avdelingslederen som slo alarm mener at Smestadhjemmet sannsynligvis skylder flere svenske hjelpepleiere overtidsbetaling for minst tre år tilbake. Han er sjokkert over at avdelingslederen han vikarierte for fortsatt sitter i denne lederstillingen.
Varsleren er bekymret for tilstanden ved sykehjemmene i Oslo kommune.

- Hva med alle de andre sykehjemmene i Oslo? Skjer dette der også? sier han til Dagbladet.

«Tiltak er iverksatt»
Dagbladet har stilt sykehjemsetaten i Oslo kommune, som ledes av Bente Riis, flere spørsmål om forholdene på Smestadhjemmet.
«Sykehjemsetaten er forespurt om visse forhold vedr. en ansatt på ett av våre kommunale sykehjem. Dersom det avdekkes forhold som strider mot lov- og avtaleverk, bringes dette til opphør. Denne saken er behandlet og korrigert og håndtert som en personalsak. Tiltak er iverksatt for å hindre at det samme skal kunne skje igjen. Ledelsen i etaten har behandlet saken i samarbeid med andre relevante instanser i kommunen», skriver områdedirektør Sølvi Karlstad i en e-post til Dagbladet.

Blant spørsmålene hun ikke svarer på, er hvilke (eventuelle) følger saken fikk for den aktuelle avdelingslederen, og hvorfor hun fortsetter i stillingen etter at graverende forhold er innrapportert.

Hun svarer heller ikke på hvem i kommunen som har vært involvert i saken, og hva som er gjort for å rydde opp.
 

 

Vikar:Cecilie Brein (Frp) er vikarierende byråd for helse og eldreomsorg.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vikar:Cecilie Brein (Frp) er vikarierende byråd for helse og eldreomsorg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling