Skjulte eposter avslører: INTERN KRANGEL OM ERITREA-LASTEBILENE

Forsvarsdepartementet mente det var UDs jobb å stanse salget.

<strong>MILITÆRE:</strong> Disse tidligere militære lastebilene ble fulgt av FNs våpenkontrollører da de kom fra Drammen og ble losset i Dubai. 17 Iveco lastebiler ble lastet på en båt som seilte til Massawa i Eritrea. Lastebilene ble malt gule av eksportøren AS Roger Jensen Trading Co. Ltd for å minske det militære inntrykket. Foto: FN
MILITÆRE: Disse tidligere militære lastebilene ble fulgt av FNs våpenkontrollører da de kom fra Drammen og ble losset i Dubai. 17 Iveco lastebiler ble lastet på en båt som seilte til Massawa i Eritrea. Lastebilene ble malt gule av eksportøren AS Roger Jensen Trading Co. Ltd for å minske det militære inntrykket. Foto: FN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hittil skjulte e-poster avslører frustrasjonen i Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) over beslutningen i Forsvardepartementet om å oppheve utestengelsen av AS Roger Jensen Trading Co Ltd. fra Forsvarets auksjoner.

Roger Jensen er en av Forsvarets største oppkjøpere av utrangert materiell, men i august 2013 fikk han klar beskjed om at han ikke lenger var ønsket på Forsvarets auksjoner. En FN-rapport dokumenterte at Roger Jensen er en hovedmann i skult eksport av tidligere militære lastebiler til regimet i Eritrea. Eksporten ble vurdert som et brudd mot våpenembargoen FNs sikkerhetsråd har vedtatt.

E-postene Dagbladet har fått tilgang til viser at håndteringen av saken var svært kontroversiell i Forsvaret og at det der var liten forståelse for pålegget fra departementet om å ikke utestenge Jensen.

«Årsaken til vedtaket er jo knyttet til mistanken og PST sin etterforsking. Hvis ikke vil det jo se ganske dårlig ut for FD om PST sin etterforsking til slutt viser at Jensen med overlegg har brutt både eksportloven og FNs embargo mot Eritrea, og FD under etterforskingsperioden allikevel har tillatt mannen å fortsatt kjøpe materiell fra Forsvaret», skriver saksbehandler Yngvar Holm i FLO.

Lovbrytere Departementet svarer med å henvise til at Roger Jensen ikke er dømt for noe og skal behandles som uskyldig. De henviser så til UD og sier at hvis noen skulle stoppet Roger Jensen fra å handle, måtte det være om UD gikk til domstolene og ba om en midlertidig forføyning.

«Det er UD og politiet som er de ansvarlige her, og som er de eneste som lovlig kan ta affære mot mannen. Uten at de gjør dette har Forsvaret ingen mulighet til å forskjellsbehandle RJ fra andre potensielle kjøpere på auksjoner. Dersom Forsvaret urettmessig gjør dette er det vi som blir lovbrytere i denne saken», skriver major Geir Petter Novik i Forsvarsdepartementet.

Novik var forsvarsminister Ine Eriksen Søreides bisitter under kontrollhøringen i Stortinget om salg av marinefartøy til paramilitære i Nigeria.

- Dette viser igjen at Forsvarsdepartementet misforstår, sier jusprofessor Hans Petter Graver til Dagbladet.

Tirsdag i forrige uke gikk han ut i Dagbladet og slaktet Forsvarsdepartementets konklusjon om at Forsvaret ikke kan nekte å handle med Roger Jensen.
Hans poeng er at Forsvaret i denne sammenheng er en forretningspartner og ganske fritt kan velge hvem de vil handle med. De må bare ha en saklig grunn til å opptre som de gjør, og en FN-rapport som dokumenterer brudd på våpenembargoen er en god nok grunn i massevis.

UD viser til at de ikke har noen rolle i salg av materiell mellom to norske aktører.

- Den aktuelle e-posten ble ikke ansett som relevant for UDs del.  Vår rolle er å forvalte eksportkontrollregelverket som regulerer utførsel av varer, tjenester og teknologi fra norsk tollområde, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen.

Avviser Saksbehandleren i FLO reagerte på at Forsvaret ble pålagt å fortsette salgene til en av sine største oppkjøpere. og fulgte opp i en ny epost.

«Hva med fare for gjentakelse? Ble det diskutert? RJ opererer jo på det afrikanske markedet. Han har selv sagt at det er dit han selger mesteparten av materiellet han har kjøpt fra Forsvaret. Basert på hans egne kommentarer som "det er jo bare lastebiler jeg selger dit, ikke militært materiell", gir han inntrykk av å ikke forstå hva begrepet "flerbruksmateriell" er, eller at disse også vil kunne brukes til militære formål og tilføre en militær kapasitet til en kjøpende nasjon»

Også overfor Dagbladet avviser Roger Jensen at han har gjort noe galt ved å eksportere lastebiler til Eritrea.

Salg av forsvarsmateriell:

• Dagbladet har avslørt at minst ti norske utrangerte marinefartøy har havnet i hendene til paramilitære grupper i Nigeria og Kamerun.

• Èn nordmann og to briter er siktet for korrupsjon i forbindelse med salg av båter til den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

• Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har åpnet kontrollsak og 30. april møtte blant andre nåværende og tidligere forsvarsministre, utenriksministre og forsvarssjefer til kontrollhøring for å forklare seg.

• Maskinhandler AS Roger Jensen Trading Co Ltd. fra Kongsberg, som er en stor oppkjøper av utrangert forsvarsmateriell,  har eksportert minst 17 tidligere militære lastebiler til Eritrea. FNs sanksjonskomitè anser eksporten som et brudd på våpenembargoen.

• Dagbladet har avslørt at Forsvaret umiddelbart stanset alt salg til Jensen da de ble kjent med FN-rapporten, men etter en klage fra Jensen påla Forsvarsdepartementet Forsvaret å heve utestengelsen av Jensen.

- Vi har ikke gjort noe galt. Jeg kunne skjønt det om det sto kanoner eller maskingevær på disse bilene, men disse er dønn like de de selger i butikken, sier Jensen.

Ny vurdering Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har skrevet til kontroll- og konstitusjonskomiteen at hun nå vil be Forsvaret om å se nærmere på det juridiske mulighetsrommet for å nekte salg til enkeltpersoner.

Men e-postene Dagbladet i dag offentliggjør viser at dette spørsmålet allerede ble vurdert nøye i departementet i april i fjor.

«Har nå diskutert langt og lenge med FD juridisk om denne saken», skriver majoren i departementet. Det er konklusjonene fra disse diskusjonene som jusprofessor Graver slakter og som UD stiller seg avvisende til.

Snur Forsvarsdepartementet snur, og sier seg nå enige i at det ikke er UDs ansvar å stanse salg mellom Forsvaret og en norsk kjøper.

- Forsvarets mulighet til å unnlate å selge til en norsk aktør som er høystbydende i en auksjon må vurderes etter andre regler. Forsvaret er i ferd med å vurdere hvilket handlingsrom de da har. Departementet er enig i at synspunktene til Graver kan bli sentrale i vurderingen. Ved salg til norsk aktør vil ikke eksportkontrollregelverket sette krav til, eller begrensninger for salget, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet i en e-post til Dagbladet.

<strong>BRUKT:</strong> Militære lastebiler på tomta til AS Roger Jensen Trading Co. Ltd på Kongsberg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BRUKT: Militære lastebiler på tomta til AS Roger Jensen Trading Co. Ltd på Kongsberg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
<strong>EKSPORTØR:</strong>  Roger Jensen avviser fullstendig at han gjør noe galt ved å eksportere lastebiler han har kjøpt av Forsvaret til Eritrea. Han viser til at de samme lastebilene kan kjøpes av sivile hvor som helst. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
EKSPORTØR: Roger Jensen avviser fullstendig at han gjør noe galt ved å eksportere lastebiler han har kjøpt av Forsvaret til Eritrea. Han viser til at de samme lastebilene kan kjøpes av sivile hvor som helst. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
<strong>PROFESSOR:</strong> Jussprofessor Hans Petter Graver, er dekan ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
PROFESSOR: Jussprofessor Hans Petter Graver, er dekan ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer