Skjulte eposter avslører: INTERN KRANGEL OM ERITREA-LASTEBILENE

Forsvarsdepartementet mente det var UDs jobb å stanse salget.

MILITÆRE: Disse tidligere militære lastebilene ble fulgt av FNs våpenkontrollører da de kom fra Drammen og ble losset i Dubai. 17 Iveco lastebiler ble lastet på en båt som seilte til Massawa i Eritrea. Lastebilene ble malt gule av eksportøren AS Roger Jensen Trading Co. Ltd for å minske det militære inntrykket. Foto: FN
MILITÆRE: Disse tidligere militære lastebilene ble fulgt av FNs våpenkontrollører da de kom fra Drammen og ble losset i Dubai. 17 Iveco lastebiler ble lastet på en båt som seilte til Massawa i Eritrea. Lastebilene ble malt gule av eksportøren AS Roger Jensen Trading Co. Ltd for å minske det militære inntrykket. Foto: FN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hittil skjulte e-poster avslører frustrasjonen i Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) over beslutningen i Forsvardepartementet om å oppheve utestengelsen av AS Roger Jensen Trading Co Ltd. fra Forsvarets auksjoner.

Roger Jensen er en av Forsvarets største oppkjøpere av utrangert materiell, men i august 2013 fikk han klar beskjed om at han ikke lenger var ønsket på Forsvarets auksjoner. En FN-rapport dokumenterte at Roger Jensen er en hovedmann i skult eksport av tidligere militære lastebiler til regimet i Eritrea. Eksporten ble vurdert som et brudd mot våpenembargoen FNs sikkerhetsråd har vedtatt.

E-postene Dagbladet har fått tilgang til viser at håndteringen av saken var svært kontroversiell i Forsvaret og at det der var liten forståelse for pålegget fra departementet om å ikke utestenge Jensen.

«Årsaken til vedtaket er jo knyttet til mistanken og PST sin etterforsking. Hvis ikke vil det jo se ganske dårlig ut for FD om PST sin etterforsking til slutt viser at Jensen med overlegg har brutt både eksportloven og FNs embargo mot Eritrea, og FD under etterforskingsperioden allikevel har tillatt mannen å fortsatt kjøpe materiell fra Forsvaret», skriver saksbehandler Yngvar Holm i FLO.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer