- Skjulte jihad-reise gjennom triksing med pass

Hadde tilgang til to pass samtidig - hentet ut enda flere.

I JORDAN: Abdulwahab oppgir å ha vært på jihad-trening, men har ikke sagt hvor. I mars var han i Jordan. Foto: Privat
I JORDAN: Abdulwahab oppgir å ha vært på jihad-trening, men har ikke sagt hvor. I mars var han i Jordan. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I trusselmeldinga han sendte til sikkerhetspolitiet Säpo og nyhetsbyrået TT sa Taimour Abdulwahab, 28-åringen som sprengte seg i lufta i Stockholm lørdag for to uker siden, at han hadde gjennomført jihad-trening i Midtøsten.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, var Abdulwahab i mars på reise i området - på bildet øverst i saken er han i Jordan.

Aftonbladet skriver i dag at 28-åringen, ifølge det svenske passregisteret, har hentet ut nytt pass både i 2001, 2007 og 2008.

«Mistet passet» Den siste gangen skal årsaken ha vært at han mistet passet sitt i utlandet - det kommer ikke fram hvordan, eller i hvilket land.

Og selvmordsbomberen skal på ett punkt ha hatt tilgang til to pass samtidig, noe som gjorde det mulig å reise ubemerket mellom land.

- Dette er en vanlig taktikk blant terrorister, sier den anerkjente terrorforskeren Magnus Ranstorp ved den svenske Försvarshögskolan.

- Reiser du innenriks i land som Jemen eller Pakistan, der myndighetene holder tett øye med deg, er det også vanlig at man «mister passet», og operer med flere pass samtidig, sier Ranstorp.

Taktikk Han mener det samme har skjedd i tidligere terrorsaker, og påpeker overfor den svenske avisa at det i Abulwahabs tilfelle ville være logisk å ha ett pass til å reise inn og ut av Storbritannia - og ett pass til videre reiser i Midtøsten.

Det krever en taktisk mellomlanding og flybytte - i for eksempel Jordan, der Abdulwahab har latt seg avbilde.

- Er målet Irak, kan du stoppe for eksempel i Jordan. Det kan være forklaringa på hvorfor han reiste dit, sier Ranstorp.

Säpo jobber fortsatt med å finne ut om svensk-irakeren hadde medhjelpere i selvmordsangrepet, men ingen enkeltpersoner skal for øyeblikket være pekt ut i saken.

MELLOMLANDING: Flyplassen i Amman i Jordan er et vanlig sted å mellomlande for terrorister, ifølge svensk terrorforsker. Foto: Reuters/Scanpix
MELLOMLANDING: Flyplassen i Amman i Jordan er et vanlig sted å mellomlande for terrorister, ifølge svensk terrorforsker. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer