Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skjulte overgrep i den katolske kirka, nå skal han finne ny pave

Katolikker protesterer.

KARDINAL: Roger Mahony ble i januar fratatt alle oppgaver, etter at det ble kjent at han hadde vært med på å skule overgrep som ble begått av katolske prester. Dette bildet er fra 2008. Foto: AP Photo/Nick Ut, File/NTBScanpix
KARDINAL: Roger Mahony ble i januar fratatt alle oppgaver, etter at det ble kjent at han hadde vært med på å skule overgrep som ble begått av katolske prester. Dette bildet er fra 2008. Foto: AP Photo/Nick Ut, File/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konklave, der katolske kardinaler skal velge en ny pave, er planlagt å holdes i mars. Og i den anledning er det nå et økende press mot den katolske kirke i Italia og USA.

Katolikker prøver nå å få kirka til å holde kardinal Roger Mahony fra California unna konklave, på grunn av hans rolle i skandalen der overgrep gjort av katolske prester ble holdt skjult, melder nyhetsbyrået AP.

Nye synder Konklave har også tidligere fått fram det verste fra kardinalenes fortid, gamle synder og overtramp blir igjen dratt fram i lyset i dagene før de skal stemme fram kirkas nye overhode.

Men denne gangen er det en liten forskjell. Mahonys synder er så nye at vanlige katolikker ser ut til å ville ha et ord med i laget om hvem som skal velge deres nye pave.

I januar avgjorde retten i Los Angeles at tusenvis av konfidensielle dokumenter, om over 120 prester som er anklaget for å ha utført seksuelle overgrep, skulle offentliggjøres.

Dokumentene viser at Mahony og en annen kirke-topp prøvde å skjerme de aktuelle prestene, og beskytte kirka mot en voksende skandale.

Fratatt plikter Mahony ble derfor fratatt sine plikter. Men dette gjelder bare hans arbeid i erkebispedømmet, ikke hans rolle som kardinal.

Ambrogio Piazzoni, som er historiker og jobber ved Vatikanets bibliotek, sier at det ikke er noe presedens for at kardinaler ikke deltar i konklave på grunn av personlige skandaler, men at noen ikke har møtt på grunn av sykdom eller problemer med myndighetene.

Han sier at om Mahony skulle bestemme seg for å ikke møte, så må det bli godkjent av et fulltallig kardinalkollegie, fordi at en kardinals fremste plikt er å stemme i konklave.

- Teller ned Det innflytelsesrike katolske magasinet Famiglia Cristiana spurte denne uka sine lesere om de synes at Mahony skal få delta i konklave etter skandalen han var involvert i.

Magasinet er ett av Italias mest populære blader, skriver AP.

Deretter fulgte en underskriftskampanje fra den amerikanske gruppa Catholics United, som krever at Mahony trekker seg fra konklave.

Kardinalen selv har gjort det klart at han vil være med å stemme.

- Nedtellinga til konklave har begynt. Deres bønner trengs slik at vi velger den beste paven for morgendagens kirke, skreiv han på Twitter tidligere denne uka. Han lovet også daglige Twitter-oppdateringer fra kardinalkollegiets møter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!