Skjulte overgrep

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bak-kneppet pysj. Låste dører. Begrenset tilgang på mat. Begrenset tilgang på egne eiendeler. Unødvendig hardhendt behandling. Igjen viser en rapport fra Statens Helsetilsyn at overgrepene mot psykisk utviklingshemmede fortsetter. Igjen blir vi minnet om at det går på rettssikkerheten løs for de svakeste. I fjor gjennomførte fylkesmannsembetene tilsyn av kommuner som innrømmet bruk av tvang og makt. I år avsløres kommuner som ikke har fattet vedtak eller sendt melding om tvangsbruk. Rapporten sier at to av tre «uskyldige» kommuner har brukt ulovlig tvang. I 44 av 59 kommuner er det svikt. Igjen ser vi at norske kommuner lar overgrep mot egne innbyggere skje.

Den skjulte tvangen er handlingene som verken kontrolleres, rapporteres eller stoppes. Årsakene er mange, blant annet elendig opplæring, uansvarlige ledere, stramme tidsskjemaer, holdninger og slett ettersyn. Direktør i Helsetilsynet, Lars E. Hanssen, sier han er enda mer skuffet enn i fjor. Funnene er mer alvorlige, fordi kommunene har bedyret at de ikke bruker tvang. Også i 2005 var Hanssen rystet, med god grunn. Det er åpenbart at kommunene fortsatt gjør alt for lite for å skaffe seg styring. Derom levner rapporten fra Helsetilsynet ingen tvil. For fem år siden konkluderte et utvalg med at det hadde blitt mindre tvang. Det var effekten av den nye, omstridte loven overfor psykisk utviklingshemmede. Men effekten var kortsiktig.

Det er gammelt, dårlig nytt at kommunenes praksis er for dårlig. Også at omsorgen fortsatt er preget av en inngrodd straff- og tvangskultur. Rapportene fra de ulike kommuner tyder på lavt bevissthetsnivå blant mange ansatte. Dessuten er faren for at overgrep oppdages lav.Det er alvorlig når vi snakker om klientene som sjelden kan si fra. De varsler verken politi eller ordfører. De er avhengige av anstendighet. Dagbladet er glad for at Hanssen nok en gang sier klart ifra. Han oppfordrer igjen ordførere og kommunestyrer til å ta fatt. Vi oppfordrer Hanssen selv til å sette seg på minst to statsråder.