Skjulte penger brukes på sex og bestikkelser

- Vanlig at norsk næringsliv har hemmelige kontoer i utlandet, mener korrupsjonsjeger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er vanlig at norsk næringsliv har skjulte kontoer i utlandet, mener korrupsjonsjeger Helge Kvamme i PricewaterhouseCoopers (PwC) og advokat Erling Grimstad i advokatfirmaet G-Partner.

- Dette er mye mer utbredt enn folk tror. Det er ikke uvanlig å ha konto i et skatteparadis, som de utsteder kredittkort på. Pengene brukes til å shoppe på 5th Avenue i New York for eksempel, eller på middager, sier Grimstad til Aftenposten.

Ifølge avisen har utvalgte menn og kvinner i norske selskaper anledning til å bruke kredittkort på reise i utlandet, og det er bare fantasien som setter grenser for hva pengene brukes til. Det er vanlig at kontoene står i navnet til selskaper med skjulte eiere, slik at det blir nærmest umulig å knytte transaksjoner til enkeltindivider.

- Det er snakk om kontoer i utlandet med kredittkort. Det kan være et kort som går mot en bank som norske myndigheter ikke har kontroll på. De bruker denne typen kort på alt fra representasjon, forbruk, smøring, bestikkelser og prostitusjon, sier Kvamme.

Det er snakk om både små og store bedrifter, ifølge Kvamme, som sier problemet er økende. Han vil ikke si noe om omfanget, på grunn av store mørketall.

(NTB)

SKJULTE PENGER: Det ikke uvanlig at norske bedrifter har hemmelige konto i utlandet, sier Erling Grimstad. Foto: Hans A Vedlog/Dagbladet
SKJULTE PENGER: Det ikke uvanlig at norske bedrifter har hemmelige konto i utlandet, sier Erling Grimstad. Foto: Hans A Vedlog/Dagbladet Vis mer