Kvikkleire:

Skjulte rapporter: - Kamp om pengene

NGI-sjef Lars Andresen vil åpne tusenvis av grunnundersøkelser for offentligheten, mange av dem om kvikkleire. Men først må noen floker løses.

VOLDSOMME KREFTER: «Vi har hatt flaks – inntil Gjerdrum», mener NTNU-professor Steinar Nordal. Det har gått en rekke større kvikkleireras i Norge de siste 10-15 åra. Flere av dem kunne vært unngått, viser en gjennomgang av granskningsrapporter. Video: NRK/Camerat/Dagbladet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet. Foto: Johannes Holven Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Store deler av Norges største arkiver over grunnundersøkelser, med mengder av data om kvikkleirefaren, kan bli tilgjengelige for offentligheten.

NADAG - Nasjonal Database for Grunnundersøkelser - kan sørge for det.

Men det avhenger av at pengene, viljen og kløkten strekker til.

- Det er jo en kamp om pengene. NADAG trenger en robust og forutsigbar finansieringsmodell, sier Lars Andresen, administrerende direktør for den private stiftelsen Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Ligger «innelåst»

NADAG ble tilgjengelig på nettet i 2014, og er et samarbeid mellom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Norges geologiske undersøkelse (NGU), Statens vegvesen og Bane NOR.

Med NADAG fullt utviklet, mener Andresen den kunne ha gitt rask informasjon i krisesituasjoner slik som Gjerdrum-skredet den 30. desember 2020, hvor ti mennesker omkom.

Men slik Dagbladet har skrevet, ligger tusenvis av rapporter fortsatt «innelåst» i private selskaper.

- Vi er for at det blir en innmeldingsplikt til NADAG, sier Lars Andresen til Dagbladet.

Et komitéforslag om lovpålagt innmeldingsplikt ble sist torsdag nedstemt av regjeringspartiene og Frp, men Dagbladet vet at regjeringen fortsetter arbeidet for å gjøre flere rapporter tilgjengelige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer