PAVEN: Et barn berører pave Francis ring under det ukentlige audiensen. Foto: Andrew Medichin/NTBscanpix.
PAVEN: Et barn berører pave Francis ring under det ukentlige audiensen. Foto: Andrew Medichin/NTBscanpix. Vis mer

Hemmelighold i den katolske kirke

Skjulte regler for katolske prester som får barn

Vatikanet innrømmer hemmelige, interne retningslinjer for katolske prester som blir fedre til tross for sølibatløftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vatikanet innrømmer interne retningslinjer for katolske prester som blir fedre til tross for sølibatløftet.

- Jeg kan bekrefte at retningslinjene finnes. Det er et dokument for internt bruk, sier Alessandro Gisotti, i en uttalelse til CNN. Han la til at dokumentet ikke er ment for publisering.

Vincent Doyle fra Irland var 28 år gammel da han fikk vite hvem hans virkelige far var. En katolsk prest han trodde var hans gudfar. Oppdagelsen førte han ut på jakt etter sannheten. Var det flere i samme situasjon som han selv?

MØTTE PAVEN: Vincent Doyle møtte pave Francis i 2014. Det samme året startet han støttegruppa for «hemmelige» barn av katolske prester. Foto: NTBscanpix.
MØTTE PAVEN: Vincent Doyle møtte pave Francis i 2014. Det samme året startet han støttegruppa for «hemmelige» barn av katolske prester. Foto: NTBscanpix. Vis mer

Vincent Doyle konfronterte flere biskoper med spørsmålet. Ifølge New York Times, som først omtalte saken, fikk han til slutt svar hos erkebiskop Ivan Jurkovic. som i 2017 viste han et hemmelig dokument. Retningslinjene for hvordan den katolske kirken skal håndtere prester som blir fedre. Beviset på at han ikke var alene.

Oppdagelsen av sin biologiske far førte til at Doyle startet en global støttegruppe med mål om å hjelpe barn av prester som ikke vedkjenner seg farskapet.

- Det er barn over alt. Det er den neste skandalen, sier Doyle.

Overgrep

Det finnes ingen nøyaktige tall på hvor mange barn dette angår, men ifølge Doyle har støttegruppa hans, Coping International, 50 000 bruker i 175 land.

Barna er noen ganger resultatet av forhold mellom prester, kvinner tilknyttet kirken eller nonner. Andre er ofre for overgrep og voldtekt. Flertallet av sakene holdes utenfor offentlighetens lys.

Ifølge New York Times går instruksene i det interne dokumentet ut på at presten skal forlate sin gjerning for å ta sitt ansvar som foreldre ved å vie all sin tid til barnet.

- Det er umulig å pålegge avskjedigelsen av en prest. Man kan bare spørre, sier Andrea Ripa til avisa. Ripa er tilknyttet Prestedømmets menighet i Vatikanet som overser mer enn 40 000 prester.

Krisemøte

Avsløringen i New York Times har fått mye oppmerksomhet verden rundt og dukket opp bare to uker etter at pave Francis for første gang erkjente at voldtekt av nonner, gjennomført av prester, er et problem i den katolske kirken.

HEMMELIGHOLD: Denne uken møtes katolske biskoper fra hele verden. Foto: NTBscanpix.
HEMMELIGHOLD: Denne uken møtes katolske biskoper fra hele verden. Foto: NTBscanpix. Vis mer

- Det er prester og også biskoper som har gjort dette og jeg tror dette foregår fremdeles. Vi har jobbet med dette i lang tid, sa paven.

På torsdag møtes verdens biskoper i Roma. Temaet er seksuelle overgrep mot barn og mange føler at de har blitt urettferdig behandlet i lys av kirkens hemmelighold.

Der vil de katolske biskopene bli møtt av overgrepsofre og nonner som har blitt voldtatt av prester. Og barn av prester som vokste opp uten fedre som vedkjente seg dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer