Skjulte sølvservise fra India

Jens Stoltenberg meldte ikke fra til gaveregisteret.

FIKK GAVE: På offisielt besøk i India i 2001 sammen med kona, Ingrid Schulerud, fikk Jens Stoltenberg et kaffeservise i sølv. Her er paret foran Taj Mahal. 
Foto:Robert S. Eik
FIKK GAVE: På offisielt besøk i India i 2001 sammen med kona, Ingrid Schulerud, fikk Jens Stoltenberg et kaffeservise i sølv. Her er paret foran Taj Mahal. Foto:Robert S. EikVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk i 2001 et kaffeservise i sølv i gave fra den indiske statsministeren. Gaven ble ikke oppgitt til Stortingets register, skriver Dagens Næringsliv. Serviset besto av en kaffekanne, et fat, og fløte- og sukkerskåler, alle i sølv.

Gaven ble overrakt da Stoltenberg var på offisielt besøk i India i april 2001.Gaven ble oppført i Stoltenbergs selvangivelse for 2001, men den ble aldri ført opp i Stortingets register. Stoltenberg oppga at han hadde fått tepper fra India og Aserbajdsjan, men ikke kaffeserviset i sølv.

Ingen takst Gaven ble ikke taksert.

-  Det var ikke takst. Settet ble beskrevet i ligningen for 2001, sier statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen til Dagbladet.

- Det skatteyter plikter å gjøre etter likningsloven, er å opplyse om gaven, og beskrive den så detaljert at skattemyndighetene har et grunnlag for å fastsette en verdi, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen til Dagens Næringsliv.

Ingen husker lenger hva settet var verdt, men sølvtøyet skulle uansett vært ført opp «innen en måned» i Stortingets gaveregister. Slik har reglene vært siden registeret ble innført i 1992.

- Det er ikke i mitt eie lenger, og jeg husker ikke. Jeg ber om at dere tar kontakt med Statsministerens kontor (SMK) for å få svar. Det er lenge siden, sier Stoltenberg til Dagens Næringsliv.  Ifølge NTB leverte Stoltenberg kaffeserviset tilbake Statsministerens kontor i 2002.