Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Skobomberen» fikk fransk hjelp

PARIS (Dagbladet): «Skobomberen», Richard Reid, fikk atskillig hjelp mens han var i Paris før han gikk om bord på flyet til Miami. Reid brukte samme sprengstoff som er funnet hos medlemmer av al-Qaida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det avslører dermed et nytt terrornettverk i Frankrike. Reid ble trolig huset av medhjelpere de første nettene han overnattet i Paris. Politiet, som nå frykter at det eksisterer en ny terrorcelle tilknyttet Osama bin Laden i Frankrike og Europa, har ikke klart å finne ut hvor Reid oppholdt seg fra 17. til 21. desember.

Ifølge avisa Le Journal du Dimanche fikk Reid trolig også skobomben, sannsynligvis laget i Pakistan, mens han var i Paris. Bomben var svært sofistikert. Den besto av pentritt og triaceton triperoksyd, TATP. Dette siste sprengstoffet kan eksplodere ved den minste berøring. For å unngå det må det krystalliseres.

Siste liten

Men en slik krystallisering holder ikke mer enn 48 timer. Dermed må Reid ha fått bomben i siste liten før han skulle ta flyet, det vil si i Paris.

Det er det samme sprengstoffet som ble funnet i bagasjerommet på bilen til algeriske Ahmed Ressam i USA i desember 1999. Ressam skulle sprenge flyplassen i Los Angeles.

Reid benyttet mye av tida i Paris til å sende e-post til flere land. Han laget også testamente, der hann beskriver seg som en islams martyr.

Testamente

Politiet gjennomgår nå harddisken på datamaskinen på cyberkafeen Happy Call i Paris.

Men det var ikke der han sendte det siste brevet. Ifølge avisa La Provence ble Reid innkvartert på et hotell på flyplassen i Paris den siste natta, etter at han hadde gjort et mislykket forsøk på å komme om bord i flyet til Miami. Det første han gjorde på hotellet var å skrive et e-brev til en kontakt i Pakistan. Etter det mislykkede forsøket ville han gi opp. Midt på natta fikk han svar: Prøv igjen!

FIKK STØTTE: Richard Reid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!