DEMONSTRERTE : Et familiemedlem til en av passasjerene på det savnede MH370 flyet holder opp en tegning under en demonstrasjon på ettårsdagen for forsvinningen til det malaysiske flyet nær den malaysiske ambassaden i Bejing den 8. mars. Foto: AFP PHOTO / Greg BAKER
DEMONSTRERTE : Et familiemedlem til en av passasjerene på det savnede MH370 flyet holder opp en tegning under en demonstrasjon på ettårsdagen for forsvinningen til det malaysiske flyet nær den malaysiske ambassaden i Bejing den 8. mars. Foto: AFP PHOTO / Greg BAKERVis mer

Skofunn kan kaste nytt lys over Malaysia Airlines forsvinningen

Svensker meldte fra om at stranden var dekket av sko en uke senere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Annette von Arnold og mannen Thomas var på ferie i Maldivene en uke etter at flyet MH370 fra Malaysia Airlines forsvant sporløst 8. mars i 2014. 

- Det så kjempeunderlig ut. Vi har aldri sett noe lignende. Det var herresko, damesko og flipfloppere som lå spredd om hverandre. Kanskje omkring 50 sko. I tillegg lå det også masse juicepakker spredt rundt, små pakker av typen man bruker på flyet, forteller von Arnold til den svenske avisa Expressen.

- Vi sa det till noen på hotellet vårt, men de bare heiste på skuldrene av det, fortsetter hun, og legger til at hun ikke forstår hvorfor det ikke blir søkt i området.

Årsmarkering Nå et år senere har hun personlig sendt e-post til det malaysiske samferdselsdepartementet og gitt beskjed om observasjonene. Svar har hun ennå ikke fått.

På årsdagen for forsvinningen sa Malaysias statsminister Najib Razak at malaysiske myndigheter er fast bestemt på å fortsette den hittil resultatløse letingen etter flyet.

Også Australias statsminister Tony Abbott gjorde det klart at letingen vil fortsette så lenge det fins rimelige spor.

- Jeg vet at det vil være en nagende tvil hos milliarder av mennesker til vi kan finne flyet. Letingen kan ikke fortsette til evig tid, men så lenge det er rimelig spor, vil letingen fortsette, sa Abbott.

Leter utenfor Australia Flyet hadde 239 personer om bord da det tok av fra Kuala Lumpur med kurs for Beijing og forsvant fra radaren kort etter at det tok av tidlig på natta 8. mars lokal tid. 

Etterforskerne tror flyet fløy tusener av kilometer over Indiahavet før det forsvant i bølgene. Malaysia, Kina og Australia iverksatte en omfattende leting sør i Indiahavet etter at satellittdata indikerte at flyet satte kursen rett sørover etter å ha avveket fra ruta fra Kuala Lumpur til Beijing. Letingen som ledes av Australia, har hittil dekket 40 prosent av et havområde på 60.000 kvadratkilometer der man tror flyet kan være, og planen er at hele området skal være gjennomsøkt innen mai.

Flere observasjoner Det svenske ekteparet er ikke de eneste som har gjort observasjoner på Maldivene - som ligger nord i Indiahavet. Flere av øyboerne er nå frustrerte over å ikke bli hørt etter at de har fortalt myndighetene om observasjoner de gjorde samme dagen som flyet forsvant. De rapporterer om det samme - et veldig lavtflygende fly med en rød og blå stripe på hvit bakgrunn - fargene til Maylaysia Airlines. 

- Jeg så dette veldig store flyet vippe litt og da så jeg fargene - de røde og blå linjene - under vinduene, og så hørte jeg den høye lyden, forteller Abdu Rasheed Ibrahim, en embetsmann og hobbyfisker, til den australske avisen Weekend Australian ifølge Expressen.

Malaysiske myndigheter har formelt erklært alle som var om bord på Malaysia Airlines rute MH370 for døde. Dette skjedde nesten elleve måneder etter at passasjerflyet forsvant.