Telemark:

Skogbrann: Delvis kontroll

Cirka 2000 mål har nå brent ned i Nissedal, og brannvesenet har ikke kontroll. Det brenner i både lyng, gress og kratt, og det er ekstremt tørt. Tre brannmenn er innlagt på sykehus.

KRAFTIG VIND: Kl. 12 lørdag ettermiddag ble det meldt om røyk i et turområde i Nissedal, Telemark. Video: Twitter @SkogbrannHeli / Snapchat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 12.00 i dag ble det meldt om en brann i Nissedal. Rundt klokka 01.00 natt til søndag er det delvis kontroll på brannen.

- Vi har stanset brannen fra å spre seg. Den ble stanset noen hundre meter fra kraftstasjonen. Det brenner fortsatt punktvis, og vi har satt ut vaktstasjoner for å holde kontroll i natt, sier vaktleder Tim Vold ved 110-sentralen Sørøst til NTB natt til søndag.

Det foregår ikke aktiv slukking gjennom natten på grunn av mørket og det ulendte terrenget. Men søndag morgen tar slukkingsarbeidet til igjen.

- Nå er det meldt litt mer vind utover dagen, og to av skogbrannhelikoptrene som jobbet i går skal også i gang med slukking før vinden starter, sier vaktleder Anders Hæg til Dagbladet i 7-tida søndag morgen.

I 21.40-tida lørdag kveld var det ikke kontroll på flammene.

- Status nå er at det fortsatt brenner bra, og at brannen per nå har retning et kraftverk i Eikhom, sa Tim Vold, vaktleder for 110-sentralen i Sør-Øst, til Dagbladet lørdag kveld.

Han fortalte at rundt 40 brannfolk jobber med å slokke flammene.

- Risiko

Om brannen treffer kraftverket kunne det bli skader på det, opplyste Vold.

- Er det knyttet noen eksplosjonsfare til et eventuelt sammentreff med dette kraftverket?

- I utgangspunktet ikke, svarte vaktlederen.

- Det går mer på om det vil kunne påvirke strømleveransen. I tillegg er det en ekstra risiko for mannskapet å slokke i et kraftverk, fortsatte han.

Tre brannmenn er innlagt på sykehus, ifølge politiet, som opplyser om at dette er de samme som ble hentet av helikopter tidlig i brannen.

Ifølge Vold ble disse tre fanget av røyken tidligere i dag.

Han er ikke kjent med tilstanden til de tre.

2000 mål

Sør-Øst politidistrikt meldte i 21-tida at cirka 2000 mål nå har brent ned, og at det fremdeles er vanskelig å slokke brannen.

- Det er cirka 2000 mål som har brent og fortsatt brenner. Brannen er aktiv ennå, og vil sikkert øke i omfang, sa vaktleder Vold ved 110-sentralen.

Tre skogbrannhelikopter er i sving, ifølge ham. Ett av disse må returnere i 23-tida.

- Har dere noen kontroll på denne brannen?

- Nei, ikke nå, svarte Vold.

- Vind gjør det utfordrende. Det har løyet litt, men det ser ut til at vinden vil tilta igjen utover kvelden og i morgen, utdyper han og sier at «det vil være full innsats hele natta og i morgen».

OMFATTENDE: Det er cirka 2000 mål som har brent, elller fortsatt brenner, opplyser 110-sentralen til Dagbladet. Foto: Skogbrann Helikopteret / NTB
OMFATTENDE: Det er cirka 2000 mål som har brent, elller fortsatt brenner, opplyser 110-sentralen til Dagbladet. Foto: Skogbrann Helikopteret / NTB Vis mer

- Ekstrem tørt

- Er det fare for noen bebyggelse?

- Nei, det eneste det er fare for nå er kraftverket og kraftlinjene, slik jeg ser det. Brannen ser per nå ikke ut til å true bebyggelse, svarte Vold.

Han opplyste at det brenner i både lyng og gress og kratt.

- Det er ikke så mye skog i fjellsidene, men det er ulendt terreng, mye lyng og ekstremt tørt, sa vaktlederen.

Vanskelige forhold

- Hvilke utfordringer står dere overfor her nå?

- Vinden gjør at brannen vil endre retning, som gjør det vanskelig å få kontroll. I tillegg legger røyken seg langs bakken, som vanskeliggjør forholdene for mannskap på bakken. Det hadde vært enklere om røyken hadde trukket rett opp, sa han.

Brannen skal være i nærheten av jettegrytene i området, og folk som befinner seg i området om å trekke ut, skrev politiet på Twitter.

Jettegrytene er en populær badeplass i Nissedal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer