SKOGBRANN: Minst 43 har mistet livet og 20 er skadd i en skogbrann i Portugal natt til søndag. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SKOGBRANN: Minst 43 har mistet livet og 20 er skadd i en skogbrann i Portugal natt til søndag. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Skogbrann herjer i Portugal. Minst 43 døde

Skogbrannen har funnet sted omkring 20 mil nordøst for Lisboa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): 43 personer er bekreftet omkommet i en skogbrann i den midtre delen av Portugal, om lag 200 kilometer nordøst for Lisboa.

- Vi har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet foreløpig, sier pressetalskvinne Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Vi har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet foreløpig. Ambassaden følger situasjonen og oppfordrer nordmenn i området til å følge råd fra lokale myndigheter.

Det opplyste myndighetene til AFP søndag morgen. Nyhetsbyrået AP melder om minst 25 døde i det statsminister Antonio Costa søndag morgen omtalte som "den største tragedien vi har vært vitne til på mange år".

Antall omkomne og skadde steg gjennom natten, etter at skogbrannen i Pedrogao Grande brøt ut lørdag ettermiddag. Rundt 600 brannfolk har arbeidet intenst siden lørdag, opplyser innenriksminister Jorge Gomes.

Gomes sier at 16 personer mistet livet da bilene de satt i, ble omsluttet av flammer på en vei mellom byene Figueiro dos Vinhos og Castanheira de Pera. Ytterligere tre døde av røykforgiftning i Figueiro dos Vinhos, opplyser han.

Portugisiske medier har de siste dagene meldt om risiko for skogbranner i blant annet Algarve-området sør i landet, som er landets mest populære turistdestinasjon. Årsaken er svært høye temperaturer. Landsbyen Pedrogao Grande og området rundt der skogbrannen nå herjer, ligger i innlandet, der det er mye skog.

- Dette er en region der det oppstår brann som følge av mye skog, men vi kan ikke huske å ha sett en tragedie av et slikt omfang, sier ordfører Valdemar Alves.

Temperaturene i Pedrogao Grande har de siste dagene ligget på rundt 40 grader.

Dagbladet har snakket med pressetalskvinne Ane Haavardsdotter Lunde i Utenriksdepartementet, som sier følgende:

- Vi har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet foreløpig. Ambassaden følger situasjonen og oppfordrer nordmenn i området til å følge råd fra lokale myndigheter.

NTB