FULL FYR: Det har oppstått en skogbrann i Moss. Brannvesenet har ikke kontroll. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix
FULL FYR: Det har oppstått en skogbrann i Moss. Brannvesenet har ikke kontroll. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpixVis mer

Skogbrann i Moss: - Det hadde brent eller brenner i et område på ca 15 000 kvadratmeter

Over 100 boliger evakuert.

Brannvesenet har begynt å få kontroll på flammene etter skogbrannen som oppsto ved Røysåsen i Moss tirsdag kveld. Over 100 boliger ble evakuert.

Ifølge operasjonsleder Ronny Aarstein i Øst politidistrikt er fortsatt mange hus evakuert onsdag morgen, skriver Moss Avis.

- Vi ser an i forhold til vær og vindforhold. Det kan fortsatt blusse opp igjen. Så vi er restriktive med å la folk flytte tilbake, sier han. Politihelikopteret meldte i natt at det hadde brent eller brenner i et område på ca 15 000 kvadratmeter. Det samme tallet gjelder forsatt, men det er et grovt estimat, sier han til avisa.

Totalt åtte brannbiler er sendt til området hvor skogbrannen blusset opp litt før klokken 23 tirsdag. Brannvesenet i Moss har fått bistand fra brannstasjonene i Rygge, Vestby og Follo.

Øst politidistrikt opplyste på Twitter at området vest for Mosseskogen brant, og at det var snakk om 300–400 kvadratmeter. Sterk vind og vanskelige forhold for brannmannskapene gjorde at den spredte seg.

Begynner å få kontroll

Fire timer senere kunne brannvesenet opplyse om at de har begynt å få kontroll på brannen.

- Vi har etablert innsatsen grundig og fått fram folk og vann og utstyr, sier vaktleder Frode Johannessen ved 110-sentralen til NTB i 3-tiden onsdag.

Han understreker at brannen ikke er slukket.

- Vi vil være i området langt utover dagen med mannskaper for å etterslukke.

I morgentimene vil også Sivilforsvarets fredsinnsatsgruppe (FIG) bistå i arbeidet. Et skogbrannhelikopter var rekvirert klokken 2.30, men det ble kansellert fordi det ikke var behov for det.

- STENG VINDUER: - Vi oppfordrer alle som bor i nærheten, til å stenge vinduer og luftinntak, sier vaktleder Karlsen.Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix
- STENG VINDUER: - Vi oppfordrer alle som bor i nærheten, til å stenge vinduer og luftinntak, sier vaktleder Karlsen.Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix Vis mer

Evakuerte

Boliger i Gamleveien, Ørneveien, Granveien og Elgveien ble evakuert. Til sammen ble mellom 100 og 120 boliger evakuert. Naboene ble sendt til Mossehallen. Der er det opprettet et mottakssenter, og representanter fra kommunen og politiet er på plass for å registrere de som ankommer.

Sannes antok at omkring 300 mennesker ble evakuert fra området. Det er ikke meldt om skader på materiell eller personer i forbindelse med skogbrannen.

De evakuerte fra Elgveien har fått dra tilbake. Det er uklart hvor lenge de andre må vente før de kan flytte hjem igjen.

- Vi har en plan

Tidligere på natten forklarte politiets innsatsleder på stedet til NTB at deler av brannens spredning var kontrollert.

- Brannvesenet har en plan. De har sluppet brannen fram til der den er nå med vilje. Der er det utstyr, og de er klare til å angripe den. Innledningsvis var brannen så kraftig at det ikke var mulig å gjøre noe, men nå er den på toppen av høyden. Nå har vinden roet seg, så nå vil brannvesenet bruke ressurser fra tre sider for å slokke den, sa innsatsleder Johnny Sannes i Øst politidistrikt.

Mannskapene fikk også hjelp fra lufta. Mye røyk gjorde det vanskelig for brannmannskapene, men et politihelikopter ble brukt for å gi bilder av hvor det var varmest og dermed størst flammer, forklarte Sannes.

Østfoldbanen stengt

Østfoldbanen mellom Vestby og Moss er stengt på grunn av brannen, melder Bane Nor. NSBopplyser at det er brann ved sporet, og at det jobbes for å organisere alternativ transport.

- Omkring klokka 2 kommer det en brannvogn på sporet med 50.000 liter vann. Det vil ikke gå noen tog der før den er flyttet, sa Sannes tidligere i natt.

EVAKUERES: Bebyggelsen i nordre del av Mosseskogen blir evakuert. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix
EVAKUERES: Bebyggelsen i nordre del av Mosseskogen blir evakuert. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix Vis mer