ENORME ØDELEGGELSER:  14 000 hektar er blitt rasert av brannen, som startet ved La Junquera i Spania. Fire mennesker har mistet livet i brannen, ygninger er brent ned til grunnen og et stort antall sauer er tatt av flammene. Her flyr et slukningshelikopter over Boadella d'Empordà i Spania. Foto: REMY GABALDA / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
ENORME ØDELEGGELSER: 14 000 hektar er blitt rasert av brannen, som startet ved La Junquera i Spania. Fire mennesker har mistet livet i brannen, ygninger er brent ned til grunnen og et stort antall sauer er tatt av flammene. Her flyr et slukningshelikopter over Boadella d'Empordà i Spania. Foto: REMY GABALDA / AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer

Skogbrann i Spania er under kontroll

Fire døde og 14 000 hektar ble rasert før brannmannskapene klarte å få kontroll i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den gode nyheten er at vi tirsdag fikk kontroll over skogbrannen som startet ved La Junquera, sier Felip Puig, minister i den regionale regjeringen i Catalonia.

Fire mennesker har mistet livet i brannen som har rast i nærheten av grensa mot Frankrike siden søndag. 14.000 hektar er blitt rasert, bygninger er brent ned til grunnen og et stort antall sauer er tatt av flammene.

Brannfolkene har fått hjelp av soldater, politi og frivillige, og til sammen har 1500 mennesker deltatt i kampen mot flammene. Lavere temperaturer og mindre vind gjorde slukningsarbeidet enklere tirsdag.

Røykskyer Myndighetene i de brannherjede områdene har gitt innbyggerne i 17 byer streng beskjed om å holde seg innendørs og ikke nærme seg brannene. Skyer av tett røyk har spredt seg helt til Barcelona, 150 kilometer unna.

- Jeg kan aldri huske å ha sett slike røykskyer, sier Maria Angels Rodriguez i den spanske byen Figueres, noen få kilometer sør for grensen mot Frankrike. Her var røyken tirsdag så tett at innbyggerne klaget over svie i hals og øyne.

Den spanskfranske jernbanelinjen for høyhastighetstog og en viktig hovedvei mellom Perpginan i Sør-Frankrike og Figueres i Spania måtte i en periode stenges som følge av brannen.

Også i andre spanske regioner og andre europeiske land har det vært skogbranner i sommer. Skogbrannfaren i Spania har økt som følge av at sist vinter var den varmeste i landet på 70 år.

Kroatia I Kroatia satte myndighetene tirsdag inn fly med vanntanker og flere hundre soldater i kampen mot en skogbrann som raser på kysten ved Adriaterhavet. Dagen før ble rundt 1500 turister evakuert fra området rundt badebyen Selce nord i landet.

Flyene kunne gå på vingene etter at vind med hastighet opp mot 28 sekundmeter tidligere hadde tvunget dem til å bli stående på bakken. Brannene i Kroatia brøt ut nær Rijeka, omtrent 180 kilometer sørvest for hovedstaden Zagreb, og spredte seg mot Selce.

Den sterke vinden førte til at flammene spredte seg svært raskt. Kroatias innenriksminister Ranko Ostojic sier seg svært bekymret over situasjonen, men lover at alt vil bli gjort for å redde liv og eiendom i områdene som trues av brann.

(NTB)