- Skogbrann kan være bra

De siste tre dagene har det brent like mye i Froland som det gjør i hele landet på et år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skogbranner har herjet landet den siste tida, verst er det på Froland i Aust-Agder der brannmannskapene fortsatt ikke har kontroll over flammehavet.

Rundt 10 000 mål med skog har blitt offer flammens rov, det tilsvarer over tusen fotballbaner.

- Det er like mye som det gjennomsnittelig brenner i hele Norge i løpet av et år, sier Toril Drabløs Eldhuset, forsker ved Norsk institutt for skog og landskap, til Dagbladet.no.

Hun stiller til nettmøte på Dagbladet.no klokka 14.15. Send inn dine spørsmål allerede nå.

Fornyer skogen

En skogbrann forbindes selvsagt med noe negativt, men den har også sine en bedre side.

- Skogbrann kan være bra, den fører til at skogen fornyes. Det blir lettere for nye frø å slå rot fordi dødt plantemateriale som har hopet seg opp i skogbunnen forsvinner. Plantematerialet etterlater seg også næring. Men hvor gunstig en brann er avhenger av hvor omfattende den er, sier Eldhuset.

Sørlandsbrannen er en av de fem største skogbrannene som noen gang har rammet Norge, og etter all sannsynlighet vil det ta svært mange år før ny vegetasjon vil vokse opp i området.

- I kraftige tilfeller brenner hele jordlaget opp, og da tar det tid. Men ved lettere branner ser du lyng, gress, geiterams og furubusker etter bare noen få år.

Fint for fugl

Skogbranner tiltrekker seg også nye arter. I Norge er det minst åtte insektsarter som nesten bare finnes på brannområder, deriblant den sotsvarte praktbillen.

- Den har et sanseorgan som registrerer infrarøde stråler fra brannen, sier Eldhuset.

Også flere fuglearter, som vil ha åpent terreng, etablerer seg raskt i brannruinene. Bestanden av gulerle og gulspurv holdes vedlike på denne måten.

Effektiv brannbekjempelse har redusert antallet skogbranner i Norge de siste 25 årene. Mindre enn en tiendedels promille av den produktive skogen i Norge brannherjes hvert år - i gjennomsnitt 315 hektar av landets 7,4 millioner hektar produktiv skog.

- Nesten halvparten av brannene skyldes menneskelig uforstand, mens en tredjedel har ukjent årsak og resten skyldes lynnedslag, gnister fra kjøreledninger og lignende, sier Eldhuset.

<B>SVARER DEG</B>: Toril Drabløs Eldhuset er ekspert på skogbranner.