Skogbrann ute av kontroll i Halden

Det brenner i et skogområde ved Kornsjø i Halden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet fikk melding om skogbrannen rundt klokka 18.30 i ettermiddag, og det brenner fortsatt i skogområdet ved Aspedammen i Halden.

Halden Arbeiderblad skriver at det brenner på fire-fem steder i skogsområdene på Idd. Enkelte steder har folk gått løs på flammene med kvister.

- Brannen er ennå ikke under kontroll. Slokningsarbeidet pågår fortsatt for fullt, og vi har kalt inn ekstra forsterkninger fra sivilforsvaret, sier vaktleder Sigrun Mørkeseth ved Østfold politikammer til Dagbladet.no.

Ekstremt tørt

Det er svært tørt i området, som ligger like ved jernbanelinja til Østfold-banen, ved grensen til Kornsjø.

- Foreløpig er det ikke snakk om et veldig stort område, men vi frykter brannen skal spre seg videre, sier Mørkeseth.

Politiet frykter en storbrann i Østfolds-området, og jobber på spreng for å slukke brannen.

Ifølge vitner står det røyksøyler opp flere steder.

STORT OMRÅDE:Det brenner tre steder i nærheten av Halden, og slokningsmannskaper jobber på spreng for å slokke skogbrannen. Foto: Ove Harlem
STORT OMRÅDE:Det brenner tre steder i nærheten av Halden, og slokningsmannskaper jobber på spreng for å slokke skogbrannen. Foto: Ove Harlem Vis mer

Politiet sier det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen, men understreker at det er svært tørt i området. 

Brenner tre steder

Ved 19-tiden var et tog på vei fra Halden med ekstra vannforsyninger.

- Klokka 23.20 hadde et helikopter nettopp vært oppe igjen. Det er tre steder som brenner, på to av dem er brannen avtagende, men på det tredje brenner det forstsatt hissig, sier operasajonsleder ved Østfold politidistrikt, Martin Nygårsdmoen.
 

- Det er vanskelig å si hvor stort området som brenner er, men det er ca. 4 km langt og 500-600 meter bredt, sier Nygårdsmoen.

Det er ingen umiddelbar fare for at brannen skal spre seg til bebyggelse.


Stor brannfare
Det er ekstrem stor skogbrannfare på hele Østlandet, og folk oppfordres til å være ekstremt varsomme ute i naturen.

- Skogbrannhelikopteret har vært ute hver dag den siste uken og slukket én eller flere branner. Det er bare de største brannene man trenger helikopter til, og det har i tillegg vært en rekke mindre branner hver dag, forteller avdelingsleder Hans Kristian Madsen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til TV 2 Nettavisen.

Tidligere i ettermiddag brant det i skogen bak boligområdet Rødtvet i Groruddalen Oslo.

Politiet fikk melding om brannen klokka 13.15, og brannvesenet hadde brannen under kontroll cirka 14.40. Det var rundt 200 meter til nærmeste bebyggelse i Sandåsveien.