Skogbrannene mørkla storbyen på høylys dag

Dramatiske skogbranner i Amazonas.

SKOGBRANNER: Skogbranner herjer i Amazonas-jungelen. Her prøver en fotograf å fange ødeleggelsene på kamera sommeren 2018. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
SKOGBRANNER: Skogbranner herjer i Amazonas-jungelen. Her prøver en fotograf å fange ødeleggelsene på kamera sommeren 2018. Foto: REUTERS/Ueslei MarcelinoVis mer

Skogbranner herjer for tida flere steder rundt om i verden - blant annet på Gran Canaria og i Amazonas-jungelen i Sør-Amerika. Nylig var også Sibir i Russland rammet av en gigantisk skogbrann.

Mandag gikk den brasilianske storbyen Sao Paulo, med 12,18 millioner innbyggere, i svart. Det midt på dagen.

Sterk vind tok nemlig med seg røyken fra skogbrannene inn over byen og mørkla den, ifølge BBC. Det skal ha skapt store problemer i Sao Paulo i rundt en times tid. Ifølge nettstedet LiveScience ga det «en Mordor-lignende stemning».

- Det var som om dag plutselig ble til natt. Alle la jo merke til det, for selv på regnværsdager, så blir det ikke så mørkt. Det var et imponerende syn, sier Sao Paulo-beboer Gianvitor Dias til BBC.

Økning i skogbranner

«Mørket tok Sao Paulo - klokka tre på en mandag ettermiddag,» skriver avisa Folha de Sao Paulo.

- Det var ganske intenst. Det var to ting som jobbet sammen for å forårsake dette: Først og fremst en kaldfront i Sao Paulo, som tok inn kald luft fra havet. Så er det disse omfattende skogbrannene i Paraguay, der vinden har tatt røyken med til Sao Paulo. Når dette møtes, blir himmelen mørk, sier meteorolog Franco Nadal Villela ved landets meteorologiske institutt til avisa.

Mellom januar og august er det registrert hele 72 000 branner i Amazonas. Det er ny rekord. Det er en økning på hele 83 prosent mot i fjor, og det høyeste antallet siden 2013, skriver El Pais. Skogbranner er heller en sjeldenhet i Sør-Amerikas mektige jungel.

Brannene herjer nå hovedsakelig nord i Brasil, og skal være et resultat av tørrere tider og menneskelig aktivitet.

Røyken kommer ikke fra brannene ved Sao Paulo, men fra omfattende branner som har vart i flere dager lengre unna, sier meteorolog Joselia Peogrim til avisa Globo.

AMAZONAS: 24 personer fra FUNAI, Brasils nasjonale organisasjon for indianere, ville kontakte en isolert indianerstamme. Oppdraget gikk ut på å gjenforene medlemmer fra indianerstammen Korubos som hadde blitt adskilt fra sine slektninger - med frykt for hevn. Vis mer

Får kritikk

Brasils president Jair Bolsonaro, som for tida slenger med leppa overfor Norge, har fått kritikk for ikke å ta grep.

Den norske regjeringen besluttet å kutte støtten til bevaring av regnskogen i Amazonas. Norge holder tilbake 300 millioner kroner, fordi den norske regjeringa mener Brasil har brutt deler av avtalen som danner grunnlaget for samarbeidet.

Avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas har økt kraftig etter at Bolsonaro ble president i Brasil.

Bolsonaro har tidligere anklaget Brasils rominstitutt for å lyve om størrelsen på avskogingen i Amazonas.