I RØYK: Skogbranner herjer i Indonesia. Det får også Malaysia og Singapore merke. Vis mer

Skogbranner legger storbyene i røyk

Skogbranner herjer i Indonesia. Det får Malaysia og Singapore merke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag lå de verdenskjente Petronas-tårnene, som i sin tid var verdens høyeste, innhyllet i røyk.

Synet er slett ikke uvanlig akkurat nå. Grunnen er at skogbranner i ukesvis har herjet i nabolandet Indonesia. Ifølge Al Jazeera er «smogen» ventet å bli verre de kommende dagene.

Ifølge CNN er det Sumatra og Kalimantan som er hardest rammet av skogbrannene. Mer enn åtte millioner mål skog er nedbrent, og godt og vel 9 000 brannmannskaper jobber med å stanse brannene.

Men brannene påvirker altså ikke bare den indonesiske befolkningen og natur- og dyreliv. Den har gjort at luftkvaliteten i Singapore og Malaysia nå regnes som usunn.

TRAPPER OPP INNSATSEN: Verdens største regnskog står i brann - nå sender Brasils president inn soldater i kampen mot flammene. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video: AP. Vis mer

- Noe har gått galt

Den dårlige luftkvaliteten gjør blant annet at 409 skoler har holdt stengt i Sarawak, som er i den malaysiske delen av Borneo. Tidligere denne uka ble også en halv million ansiktsmasker sendt ut, for å unngå at folk blir syke.

Ifølge Reuters skal luftkvaliteten ha nådd et «veldig usunt» nivå på 201. Til sammenligning ligger storbyer som New York og London på henholdsvis sju og 24. I Beijing, der luftkvaliteten ofte er dårlig, var det onsdag målt til et nivå på 50, skriver CNN.

I 2015 erklærte Indonesia krise da skogbranner skapte en tykk tåke som også da la seg over blant annet Singapore og Malaysia. Ifølge miljøforsker Syed Hasnain Raza, som bor i Kuala Lumpur, har det ikke være så ille siden da.

- Noe har gått galt. Dette legger seg bare til drivhusgassene, så det er ille, sier han til Al Jazeera. Han frykter for helsa til familien.

Varsel

I Singapore merkes røyken mest i utkantstrøkene. Deres nasjonale miljøorganisasjon sendte ut et varsel tirsdag, der de ba folk holde seg innendørs.

Ifølge Reuters er det likevel ventet at situasjonen her også blir verre de neste dagene. Folk oppfordres til å oppsøke helsetjenester hvis de føler seg dårlig. Er man for forurensning og dårlig luft, kan risikoen for lungesykdom og kreft øke, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

At bedrifter brenner skog i Indonesia, blant annet for produksjon av papir og palmeolje, har vært et problem i årevis.

Et mye omtalt problem de siste ukene, er de omfattende skogbrannene i Amazonas, helt på andre siden av Stillehavet for Indonesia.

Data fra Brasils nasjonale romforskningsinstitutt viser at tallet på branner i landet har passert 100.000 så langt i år. Det er 45 prosent flere enn i samme periode i 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer