<strong>VOLDSOMME SKOGBRANNER:</strong> De krafitge skogbrannene skaper Tsjernobyl-frykt. Brannene kommer som følge av en kraftig hetebølge i Russland under den varmeste sommeren på 130 år. Her fra Ryazan-regionen. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/Scanpix
VOLDSOMME SKOGBRANNER: De krafitge skogbrannene skaper Tsjernobyl-frykt. Brannene kommer som følge av en kraftig hetebølge i Russland under den varmeste sommeren på 130 år. Her fra Ryazan-regionen. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/Scanpix Vis mer

Skogbranner skaper Tsjernobyl-frykt i Russland

Mener de kraftige brannene kan hente opp radioaktive partikler som ligger i jorda etter ulykken for 24 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Russiske brannmannskaper har økt beredskapen i Bryansk-regionen etter at minst seks skogbranner oppsto denne uka. Regionen er den som ble mest rammet av Tsjernobylulykken i 1986.

De seks brannene ble raskt slukket av mannskapene, opplyser Irina Yegorushkina i departementet for nødsituasjoner til nyhetsbyrået AP.

Hun forteller at strålingseksperter fra Moskva har undersøkt området og konkludert med at det foreløpig ikke er noen økning i strålingsfaren.

Store områder i Bryansk ble forurenset av radioaktive partikler da én av de fire reaktorene i atomkraftverket i Tsjernobyl eksploderte under en test natt til 26. april 1986. 31 personer ble drept i eksplosjonen som har så kraftig at det 500 tonn tunge taket ble blåst i luften.

<strong>EKSPLODERTE:</strong> 26. april 1986 skjedde tidenes alvorligste atomulykke. Nå skaper ulykken frykt - igjen. Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO/SCANPIX
EKSPLODERTE: 26. april 1986 skjedde tidenes alvorligste atomulykke. Nå skaper ulykken frykt - igjen. Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO/SCANPIX Vis mer

Det førte til at enorme mengder radioaktivt støv ble sluppet ut i atmosfæren og spredte seg til vest i Sovjetunionen og Nord-Europa. Ifølge nyhetsbyrået AP skal de radioaktive partiklene ha plantet seg i jorda.

Nå advarer miljøvernere om at disse partiklene hentes opp i lufta av skogbrannene og blåse dem til andre områder av vinden.

Minister ved departementet for nødsituasjoner, Sergei Shoigu, har erkjent at farene er der, og at departementet tar alle forhåndsregler.

- Det er en fare, men vi har kontroll på situasjonen, opplyser Vladimir Rozinkevich ved regionens skogbeskyttelse.

Tsjernobylulykken

• Tidenes mest alvorlige atomulykke rammet den daværende sovjetrepublikken Ukraina 26. april 1986. Ulykken ble først kjent to dager etter eksplosjonen da personalet ved det svenske atomkraftverket Forsmark målte økt radioaktivitet ved en rutinekontroll.
• 70 prosent av det radioaktive nedfallet havnet i Hviterussland.
• 200 000 mennesker ble evakuert i en 30 kilometer bred sone rundt kraftverket, inkluderte byen Pripjat.
• Rundt 40 brannmenn og helikopterflygere døde etter å ha blitt utsatt for direkte stråling.
• Verdens helseorganisasjon WHO har tidligere anslått at strålingen fra Tsjernobyl til sammen vil koste 9.000 mennesker livet, mens organisasjonen Greenpeace mener ti ganger så mange vil dø som følge av strålingen.
• En britisk undersøkelse fra 2007 konkluderte imidlertid med at rundt 4.000 mennesker fikk kreft i skjoldbruskkjertelen, de fleste av dem barn og ungdommer, men at 99 prosent av disse har overlevd kreftsykdommen.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer