Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skogbranner skaper Tsjernobyl-frykt i Russland

Mener de kraftige brannene kan hente opp radioaktive partikler som ligger i jorda etter ulykken for 24 år siden.

VOLDSOMME SKOGBRANNER: De krafitge skogbrannene skaper Tsjernobyl-frykt. Brannene kommer som følge av en kraftig hetebølge i Russland under den varmeste sommeren på 130 år. Her fra Ryazan-regionen. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/Scanpix
VOLDSOMME SKOGBRANNER: De krafitge skogbrannene skaper Tsjernobyl-frykt. Brannene kommer som følge av en kraftig hetebølge i Russland under den varmeste sommeren på 130 år. Her fra Ryazan-regionen. Foto: REUTERS/Denis Sinyakov/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Russiske brannmannskaper har økt beredskapen i Bryansk-regionen etter at minst seks skogbranner oppsto denne uka. Regionen er den som ble mest rammet av Tsjernobylulykken i 1986.

De seks brannene ble raskt slukket av mannskapene, opplyser Irina Yegorushkina i departementet for nødsituasjoner til nyhetsbyrået AP.

Hun forteller at strålingseksperter fra Moskva har undersøkt området og konkludert med at det foreløpig ikke er noen økning i strålingsfaren.

Store områder i Bryansk ble forurenset av radioaktive partikler da én av de fire reaktorene i atomkraftverket i Tsjernobyl eksploderte under en test natt til 26. april 1986. 31 personer ble drept i eksplosjonen som har så kraftig at det 500 tonn tunge taket ble blåst i luften.

EKSPLODERTE: 26. april 1986 skjedde tidenes alvorligste atomulykke. Nå skaper ulykken frykt - igjen. Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO/SCANPIX
EKSPLODERTE: 26. april 1986 skjedde tidenes alvorligste atomulykke. Nå skaper ulykken frykt - igjen. Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO/SCANPIX Vis mer

Det førte til at enorme mengder radioaktivt støv ble sluppet ut i atmosfæren og spredte seg til vest i Sovjetunionen og Nord-Europa. Ifølge nyhetsbyrået AP skal de radioaktive partiklene ha plantet seg i jorda.

Nå advarer miljøvernere om at disse partiklene hentes opp i lufta av skogbrannene og blåse dem til andre områder av vinden.

Minister ved departementet for nødsituasjoner, Sergei Shoigu, har erkjent at farene er der, og at departementet tar alle forhåndsregler.

- Det er en fare, men vi har kontroll på situasjonen, opplyser Vladimir Rozinkevich ved regionens skogbeskyttelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling