«Skoggutten» er nederlandsk 20-åring

«Skoggutten Ray» viste seg å være nederlenderen Robin (20) - som reiste til Berlin for å begynne et nytt liv.

 LØGN:  Skoggutten Ray viste seg å være nederlenderen Robin (20), som reiste til Berlin for å begynne et nytt liv. Foto: AFP/Polizei/Scanpix
LØGN: Skoggutten Ray viste seg å være nederlenderen Robin (20), som reiste til Berlin for å begynne et nytt liv. Foto: AFP/Polizei/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Myndighetene i Berlin tok seg godt av 17-åringen som den 5. september i fjor dukket opp på Rådhuset i Mitte, og fortalte på gebrokkent tysk-engelsk at han het Ray og hadde bodd fem år i skogen sammen med faren sin. Opphavets fornavn var Ryan, men etternavnet deres hadde han glemt, hevdet «Ray». 

«Bodde i skogen» Han påsto at faren og han selv hadde dratt til skogs - og siden levd i pakt med naturen - etter at mora døde fem år tidligere.  Nå var faren også død.

«Ray» hevdet at han hadde gravd ned liket i ei gruvesjakt, men at han ikke lenger visste hvor dette hadde skjedd

Etter hvert ble gutten tatt hånd om av helsepersonell som gikk ut fra at han led av et slags hukommelsestap. 

«Ingen bilder» Gutten reagerte skarpt, og nektet å gi tillatelse da politifolk i fjor høst ønsket å få bilder av ham publisert i mediene - slik at publikum kunne hjelpe til med å finne «Ray»s egentlige identitet.

Siden det ikke dukket opp noen savnetmelding som kunne passe på den antatte 17-åringen, famlet etterforskerne hurtig i blinde. 

Kost og losji De siste mange månedene har «Ray» vært fast beboer på en lukket institusjon for unge mennesker.  Etter at politiet i Berlin trosset forbundet hans i forrige uke og sendte et portrett av ham til internasjonale pressebyråer - gikk historien om den mystiske skoggutten verden rundt.

Gjenkjent En venn av nederlenderen Robin van H. meldte seg i går for politiet i Hengelo og fortalte at 20-åringen inntil i fjor bodde i et kollektiv i byen, inntil han i fjor sommer forsvant.

- Han hadde hatt noen personlige problemer, og nå ønsket han å starte et nytt liv i et annet land, forklarte kameraten. Flere av kameratene til Robin skal ha visst at han hadde reist med en buss til Berlin, og det var ingen i hjembyen som hadde savnet ham.

Stemor bekrefter En talskvinne for politiet i Hengelo - som ligger like på den andre sida av den tysk-nederlandske grensa ved Gronau - bekrefter overfor Welt Online at «Skoggutten Ray» med 100 prosent sikkerhet nå er identifisert.

- Stemora hans er sikker på at det er snakk om Robin van H., sier hun, og føyer til at familien har mailet over et bilde av den unge mannen, der han bærer et halssmykke med navnet sitt på.

- Vi er glad for at gåten nå er løst, sier den nederlandske politikvinnen.

Ubetinget fengsel? Politiet i Berlin syns ikke at saken er det minste festlig. En talsmann understreker overfor Welt.de at politiet er blitt ført bak lyset, og at det er brukt store ressurser - helt unødvendig - på å finne den unge mannens identitet. 

Nå vil det ikke bare bli vurdert om han kommer til å bli stilt strafferettslig ansvarlig for handlingene sine.

Det kommer også en regning fra delstatens sosiale myndigheter som vil kreve å få dekket kostnadene for et langvarig opphold på institusjon, noe som vil stå 20-åringen dyrt.

Også en anmeldelse for grovt bedrageri og for misbruk av sosialsystemet vil bli overveid.  Så det er på langt nær sikkert at «skoggutten» er ferdig med å studere tyske institusjonsdører fra innsida, for saken kan fort ende med ubetinget fengsel, ettersom han er myndig.