«Skoggutten» Ray må ut med 250 000 kroner

Skoggutten Ray er selv far til en liten gutt.

LØGN: Skoggutten Ray viste seg å være nederlenderen Robin (20), som reiste til Berlin for å begynne et nytt liv. Foto: AFP/Polizei/Scanpix
LØGN: Skoggutten Ray viste seg å være nederlenderen Robin (20), som reiste til Berlin for å begynne et nytt liv. Foto: AFP/Polizei/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): 20-åringen ble forrige uke avslørt, da politiet i Berlin offentliggjorde et bilde av gutten som siden begynnelsen av september i fjor befant seg i et lukket bokollektiv for unge. 

Ren og pen
Han dukket opp på rådhuset i Mitte den 5. september og fortalte at han hadde levd i skogen sammen med faren sin de siste fem åra, og at faren var død ei uke tidligere. 

Etter å ha begravd ham, løp han fem døgn gjennom naturen, før han til slutt nådde den tyske hovedstaden.

Her påsto den unge mannen - som var ren og pen og hadde klær som tydet på at han ikke en gang hadde overnattet utendørs en eneste gang - at han hadde mistet hukommelsen.

Nektet bilder
"Skoggutten" avslo konsekvent å la etterforskerne få lov til å offentliggjøre et bilde av ham.  Da det ikke lenger forelå noen forståelig grunn til å repsektere forbudet, gikk bildet i forrige uke ut til nyhetsbyråene.

Umiddelbart etter at det dukket opp i den internasjonale pressen, meldte nederlandske venner seg og fortalte at «Skoggutten Ray» måtte være identisk med den 20 år gamle Robin van H, som forsvant fra hjembyen Hengelo 4. september i fjor.

De går ut fra at kameraten ville forsøke en ny start på livet - slik han flere ganger hadde drømt høyt om - og at han rett og slett satte seg på en buss til Berlin.

Selv offer
Nå viser det seg at 20-åringen ikke hadde noen enkel barndom.  Mora tok ham og storebroren med til Portugal i en årrekke, etter en voldsom konflikt om foreldreretten. 

Etter at faren hadde vunnet i alle rettsinstanser, kom brødre hjem til Nederland - men særlig Robin hadde trøbbel med å finne fotfeste.  Han ble plassert i et bokollektiv for unge med tilpasningsvansker. 

Etter et par måneder der ble han kastet ut, fordi en kvinnelig beboer ble gravid med ham. Robin skal ha besøkt sin lille sønn en gang i uka fram til få dager før han stakk av over grensa til Tyskland.

Fulgte med på nettet
Nederlandske aviser forteller at han også må ha fulgt sine nærmeste på internett.  Da han i februar i år ble klar over at den alvorlig kreftsyke faren lå for døden og at familien søkte etter ham på nettet, skrev han et personlig brev fra Berlin. 

Han beklaget at han hadde påført sine nærmeste ekstra bekymringer, og var mer enn lei seg over at han ikke hadde fått besøkt faren på sykeleie. «Jeg er redd at et slikt møte ville sende meg rett ned i kjelleren», skrev han.

I går ble det besluttet at delstaten Berlin vil kreve å få dekket utgiftene på drøye 250 000 kroner til opphold i et ungdomskollektiv med tilsyn, mat og klær i 10 måneder.

Robin mottok til og med 2000 kroner måneden i lommepenger mens han oppholdt seg i Berlin.  Han risikerer nå en tiltale for grovt bedrageri.

Tilsto
En polititjenestemann opplyser i Berliner Morgenpost at Robin - som lærte bra tysk i løpet av de 10 månedene - la alle kort på bordet, da etterforskerne stilte opp for å konfrontere ham med de nye opplysningene i saken. Han kunne imidlertid ikke si noe nærmere om motivet for sine eskapader. 

Umiddelbart etterpå forlot han bofelleskapet - og siden har ingen av de tyske kameratene hans hatt kontakt.  Politiet vet heller ikke om 20-åringen har dratt hjem for å møte sin lille sønn - og også stemora si. 

- Han er myndig, og kan reise hvor han vil, sier talsmannen for politiet i Berlin.