Skoghøy: - Funnet i hjelpeløs tilstand

I desember ba høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie Tilsynsutvalget for dommere om å vurdere høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøys atferd. Nå svarer han.

HØYESTERETTSDOMMER: Høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy har tirsdag svart til Tilsynsutvalget for dommere. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
HØYESTERETTSDOMMER: Høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy har tirsdag svart til Tilsynsutvalget for dommere. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I uttalelsen forteller han blant annet om månedene han hevder seg forgiftet: Fra mai til oktober 2022.

Høyesterettsdommeren har skapt avisoppslag siden november, hvor det ble publisert en artikkel hvor Skoghøy hevder seg forgiftet av sin ukrainske tidligere kone Nataliia Skoghøy.

Hun avviser påstanden på det sterkeste.

- Min klient har gjort det klart overfor mediene at hun på ingen måte har forgiftet sin ektemann, eller har hatt noen ønsker om dette, sier hennes advokat Musharraf Ashraf til Dagbladet.

Høyesterettsdommeren står på sin side fast ved anklagene.

23. desember ba høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie, Skoghøys sjef, Tilsynsutvalget for dommere om å vurdere hans atferd. I henvendelsen viser Øie til at det har «vært stilt en rekke spørsmål om hans opptreden og uttalelser i den forbindelse er forenlig med å være dommer i Høyesterett».

- Var ikke dommer

Hun viser også til en varslingssak mot Skoghøy i 2020. Varselet kom fra en kvinnelig student mens han var professor ved Universitet i Tromsø. Det ble avsluttet med at Universitet ga Skoghøy en advarsel.

«På det tidspunktet var jeg ikke dommer. Det er ikke mulig å krenke tjenesteplikter som dommer eller opptre i strid med god dommerskikk uten å være dommer», skriver han i en lengre redegjørelse om hvorfor han mener varselet ikke er relevant for tilsynsutvalget.

Han mener derfor at henvendelsen vedrørende denne varslingssaken må «klart avvises».

Videre går han i detalj om månedene før sykehusinnleggelsen, som skal ha skjedd 18. oktober. Skoghøy skal ha merket redusert balanse i mai, men forsto ikke alvoret.

«I slutten av juni hadde dommere og andre ansatte i Høyesterett registrert en personlighetsforandring. Etter det jeg har fått opplyst, ble det spesielt reagert på redusert balanse, sløvet tale og at jeg stadig glemte koder», skriver han.

Aftenposten skriver at justitiarius Øie ønsker ikke å kommentere påstandene fra Skoghøy i brevet.

«Det er ikke riktig av oss som arbeidsgiver å kommentere det som her gjelder helseopplysninger», skriver Ida Dahl Nilssen, informasjonssjef i Høyesterett, i en e-post til Aftenposten.

- Skikkelig utforbakke

Videre hevder Skoghøy at høyesterettsjustitiarius bestilte en legetime for han, men at det da ikke ble avdekket noe unormalt. Etter at han kom tilbake fra ferie i midten av august, ble han gradvis dårligere, hevder han. Han jobbet etter hvert mer hjemmefra.

«Da gikk det skikkelig utforbakke for meg», hevder han.

Fra midten av september til 18. oktober - datoen han skal ha blitt innlagt på sykehuset, husker han bare bruddstykker, skriver han i svaret til Tilsynsutvalget.

«Mesteparten er slettet fra min hukommelse», skriver Skoghøy.

Skoghøy har ikke villet dele dokumentasjon fra sykehuset med Dagbladet. Opplysningene han kommer med er dermed ikke bekreftet.

I tida før innleggelsen på Ullevål 18. oktober, var det ifølge høyesterettsdommeren tre episoder hvor han ble funnet i hjelpeløs tilstand utendørs om natta - uten at han kan huske noe.

Den ene gangen utenfor Operaen i Oslo sentrum, den andre på Hauketo jernbanestasjon, skriver han i uttalelsen. Ingen av disse skal ha ført til sykehusinnleggelse, redegjør han videre.

- Ble akuttinnlagt

Den siste av tre liknende episoder, skal ha vært 18. oktober. Da ble han ifølge seg selv funnet av en tilfeldig forbipasserende på et fortau i Oslo sentrum, i det han selv beskriver som «svært forkommen tilstand og ute av stand til å gå».

«Jeg husker ikke noe av episoden, og vet heller ikke hvordan jeg var kommet til Oslo sentrum. De som fant meg, rekvirerte ambulanse, og jeg ble akuttinnlagt på Ullevål sykehus», skriver han.

Videre skriver Skoghøy at det da tok to dager før han klarte å gå igjen. Han hevder at det ble funnet benzodiazepiner i blod og urin, uten at det er avklart nøyaktig hvilket stoff han var blitt tilført.

- De nærmere beskyldningene om at hun skal ha forgiftet ham med spesifikke stoffer ønsker vi ikke kommentere på nåværende tidspunkt, sier konas advokat Musharraf Ashraf til Dagbladet, og legger til:

- Samtidig har hun vært klar på at hun utelukker alle forsøk på å forgifte ham.

- Dypt deprimert

Han har hele tida framholdt at han ikke ønsket å gå ut med saken i media - men at han gjorde det for å avkrefte rykter om demens, som han hevder spredte seg. Det framholder han også i uttalelsen.

Etter utskrivelsen fra sykehuset hadde han flere abstinensproblemer, hevder han. Videre skriver han i uttalelsen at han var fortvilt over å ha blitt utsatt for det han kaller mordforsøk av sin ektefelle.

Dagbladet har tidligere omtalt Ukraina-fiendtlige meldinger Skoghøy sendte til sin tidligere kone. I uttalelsen til Tilsynsutvalget forklarer han at meldingene må ses i konteksten de ble framsatt.

«Uttalelsene er framsatt i en privat melding og i en situasjon hvor jeg ikke var fullt restituert og var dypt deprimert over det som hadde skjedd. Jeg kan vanskelig se at uttalelsene i den konteksten de er framsatt, kan konstrueres som brudd på god dommerskikk», påpeker Skoghøy.

Her finner du alle Dagbladets artikler om Skoghøy-saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer