Skoghøy-saken henlagt

Politiet bekrefter funn av legemiddel i urinen til høyesterettsdommeren, men henlegger saken på bevisets stilling. Nå vurderer ekskona Nataliia Skoghøy og forsvareren hennes ytterligere rettslige skritt.

HENLAGT: Nataliia Andreassen Skoghøy har hatt status som mistenkt. Nå er saken henlagt. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HENLAGT: Nataliia Andreassen Skoghøy har hatt status som mistenkt. Nå er saken henlagt. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterettsdommer Jens E.A. Skoghøy hevdet i flere medier i november at han hadde blitt forsøkt forgiftet av sin tidligere ukrainske kone Nataliia Andreassen Skoghøy.

Hun har til Dagbladet avvist påstandene på det sterkeste.

Høyesterettsdommeren sto på sin side fast ved anklagene.

Nataliia Skoghøys forsvarer, Musharraf Ashraf, sier til Dagbladet at hans klient er svært glad for at saken nå er henlagt.

- Hun er overhodet ikke overrasket over at saken er henlagt. Det er som forventet, sier han og legger til:

- Men hun synes det er uheldig at saken har fått den medieoppmerksomheten den har fått. Slik hun ser det, er dommer Skoghøy delvis å bebreide for det.

Dagbladet har fredag forsøkt å få en kommentar av Jens E.A. Skoghøy. Han har ikke besvart henvendelsen.

Fant legemiddel i urinen

Politiinspektør Per Thomas Omholt bekrefter overfor Dagbladet at det er gjort funn av et legemiddel i en urinprøve fra Skoghøy. Han utdyper ikke hvilket legemiddel det er snakk om.

Det er imidlertid ikke gjort funn av stoffer i blodprøver, opplyser han. Prøvene som utgjør grunnlag for disse analysene ble tatt under den siste innleggelsen til Skoghøy.

Han motsatte seg ikke utlevering av disse til politiet, understreker Omholt.

Omholt understreker at politiet har hatt vanskeligheter med å sikre prøver for hendelser tilbake i tid, da saken framkom i mediene før det ble igangsatt etterforskning.

Omholt sier at politiet har en flere hypoteser om hvordan legemiddelet kom inn i Skoghøys urin, men de har ikke klart å avdekke hvordan det har skjedd.

- Vi mener at ytterligere etterforskning heller ikke ville kunne avdekke dette.

- Kan ikke konkludere

Politiinspektøren forklarer at det, ved funn av stoffer i urinen, er vanskelig å måle mengden stoff.

- Man kan heller ikke konkludere med at det er akkurat dette stoffet som har ført til den tilstanden.

På spørsmål om det er politiet har grunn til å tro at Skoghøy har avgitt falsk forklaring svarer Omholt:

- Vi har ikke grunn til å tro det, men det er ikke bevismessig dekning for at mistenkte har gitt fornærmede stoffer som har ført til tilstanden han har vært i.

Vil vurdere videre steg

Forsvareren vil sammen med Nataliia drøfte eventuelle videre steg i saken.

- Vi vil vurdere grunnlaget og behovet for eventuelle videre rettslige skritt. Min klient føler at hun har blitt hengt ut i mediene, og det har vært stigmatiserende for henne. Særlig da saken var ny, og det framgikk i flere medier at Skoghøy hadde blitt forgiftet av sin kone uten at hun ble kontaktet, sier Ashraf.

Flere medier gikk i ettertid ut og beklaget dette.

Oslo politidistrikt bekrefter at de mottok en bekymringsmelding fra fornærmedes familie i oktober 2022. Bakgrunnen for bekymringen var at fornærmede ved to anledninger hadde blitt tatt hånd om av ambulansepersonell og innlagt på sykehus.

På bakgrunn av bekymringsmeldingen opprettet politiet en undersøkelsessak om mulig forgiftning av høyesterettsdommer Skoghøy som privatperson. I starten av desember gikk saken over til en etterforskningssak.

Nå har påtalemyndigheten altså besluttet å henlegge Skoghøy-saken på grunn av bevisets stilling.

Retter kritikk

Kona har hatt status som mistenkt og har blitt avhørt av politiet.

- Hun har forklart til politiet at hun ikke har gjort det hun ble anklaget for og erkjenner ingen straffskyld. Det forelå heller ikke skjellig grunn til mistanke i saken, så vi kunne heller ikke undersøke mobiler og pc-er etter søkehistorikk, sier politiinspektør Omholt i pressemeldingen til politiet.

Når det gjelder saken om den angivelige trusselen som har vært omtalt i media, har politiet også etterforsket den. Også den henlagt.

- Uttalelsene kan ikke knyttes til mistenkte i forgiftningssaken. Påtalemyndigheten har hørt på uttalelsene og vurdert at de ikke er straffbare, sier Omholt videre.

Nataliia Skoghøys forsvarer, Musharraf Ashraf, sier at klienten hans retter kritikk mot dommer Skoghøys opptreden i forbindelse med saken. Hun er kritisk til at han gikk til mediene før en politianmeldelse ble levert.

Det er på det rene at dommer Skoghøys familie tok kontakt med politiet kort tid etter at han ble lagt inn på sykehuset, uten at en anmeldelse ble levert.

- Hun mener at det riktige hadde vært en politianmeldelse, og ikke anklager i mediene. Slik hun ser det, er det svært uheldig at han bruker mediene til å anklage henne, tatt i betraktning den posisjonen han har.

- Ikke nødvendigvis straffbart

Angående de Ukraina-fiendtlige meldingene Skoghøy sendte sin kone kort tid etter innleggelsen, som han seinere sa var sendt i affekt og at han ikke kunne stå inne for meningsinnholdet, sier Ashraf at de sannsynligvis ikke vil gå videre med en anmeldelse på.

- Jeg har registrert at han har forklart seg om at de ble sendt i affekt og at de må ses i konteksten de er sendt i, og at det var en privat SMS-utveksling. Det er ikke nødvendigvis straffbart, sier han.

23. desember ba høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie, Skoghøys sjef, Tilsynsutvalget for dommere om å vurdere hans atferd. I henvendelsen viser Øie til at det har «vært stilt en rekke spørsmål om hans opptreden og uttalelser i den forbindelse er forenlig med å være dommer i Høyesterett».

Hun viste også til en varslingssak mot Skoghøy i 2020. Varselet kom fra en kvinnelig student mens han var professor ved Universitet i Tromsø. Det ble avsluttet med at Universitet ga Skoghøy en advarsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer