Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skogvokteren Paulo drept av illegale tømmerhoggere

- Bolsonaros regjering har urfolks blod på hendene, sier brasiliansk urfolksorganisasjon.

DREPT I AMAZONAS: Den brasilianske urfolkslederen og medlemmet i organisasjonen Skogens voktere Paulo Paulino Guajajara ble drept av et skudd i hodet fredag. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Ueslei Marcelino
DREPT I AMAZONAS: Den brasilianske urfolkslederen og medlemmet i organisasjonen Skogens voktere Paulo Paulino Guajajara ble drept av et skudd i hodet fredag. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Ueslei Marcelino Vis mer

Paulo Paulino Guajajara, et framstående medlem i organisasjonen Skogens Voktere, døde fredag av et skudd i hodet i Arariboia-reservatet i delstaten Maranhão i det nordøstlige Brasil.

Ifølge nyhetsmedier og menneskerettighetsorganisasjoner ble han drept av illegale tømmerhoggere i Brasils Amazonas. Under Brasils høyreradikale president Jair Bolsonaro har disse vunnet stadig mer terreng.

«Bolsonaro-regjeringen har urfolksblod på hendene sine», sier urfolksorganisasjonen APIB i en uttalelse.

SKOGBRANN I AMAZONAS: Brasils president Jair Bolsonaro blir beskyldt for ikke å ta grep. Presidenten på sin side hevder det er miljøorganisasjoner som står bak skogbrannene. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Tatt i bakhold

Ifølge Menneskerettighetssekretariatet i delstaten Maranhão ble Paulo Paulino Guajajara og et annet medlem av Skogens Voktere tatt i bakhold av minst fem væpnede menn kort etter at de hadde dratt fra landsbyen sin for å hente vann.

De fem mennene skal straks ha begynt å skyte.

Det andre medlemmet av Skogens voktere, Laércio Souza Silva, skal ha unnsluppet men blitt alvorlig skadet.

Også en tømmerhogger skal ha blitt drept, ifølge det statlige byrået FUNAI.

Nå lover Brasils justisminister en grundig etterforskning.

«Vi vil ikke sky noen anstrengelser for å stille de ansvarlige for denne alvorlige forbrytelsen til ansvar», skriver han i en twittermelding.

Ifølge NTB publiserte Human Rights Watch (HRW) i september en rapport hvor det kom frem at det har vært 28 drap, fire drapsforsøk og 40 tilfeller av drapstrusler som knyttes til regnskogen siden 2015.

DEN MEST UTSATTE STAMMEN I VERDEN: Denne mannen tilhører den mest utsatte stammen i verden og får et spesielt første møte med omverdenen. Video: Mídia Índia og Funai/ Youtube Vis mer

- Er her og slåss

Paulo Paulino Gujajara var i slutten av 20-årene og etterlater seg en sønn.

Som urfolksleder hadde han tidligere uttalt seg om livsfaren han befant seg i som medlem av Skogens Voktere, en organisasjon som har viet seg til å beskytte regnskogen.

«Jeg er redd noen ganger, men vi må løfte hodene og handle. Vi er her og slåss», sa han tidligere i år til nyhetsbyrået Reuters.

Regnskogen som kalles «verdens lunger» krymper år for år, under trusselen fra illegale tømmerhoggere.

«Hatefulle taler»

Mens nasjonale og internasjonale programmer for å stoppe avskogingen har blitt redusert, har president Jair Bolsonaro uttrykt støtte til tømmerhoggere i de omstridte områdene.

Det har bidratt til tilnavnet hans som «Brasils Donald Trump».

Ifølge urfolksorganiasjonen APIB, som organiserer mange av en urbefolkning på 900 000, gjør presidentens støtte til bønder og tømmerhoggere ham medansvarlig for drapet på Paulo Paulino Guajarara.

«Økningen i vold i urbefolkningens områder er et direkte resultat av hans hatefulle taler og skritt mot vårt folk», heter det i en uttalelse fra APIB som BBC siterer.

UNIK VIDEO: Dypt inne i regnskogen Amazonas har et byrå gjort et helt unikt funn. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media