Skokasteren ble dømt til tre års fengsel

Protesterte og anket på stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irakiske journalisten som kylte skoene sine mot USAs tidligere president George W. Bush, er dømt til tre års fengsel.


Muntazer al-Zaidi (30) var tiltalt for å ha angrepet en utenlandsk leder på offisielt besøk og risikerte opptil 15 års fengsel.

I et rettsmøte i Bagdad torsdag erklærte Zaidi seg ikke skyldig og fremholdt at han kun gjorde hva andre irakere ville ha gjort, og at hans oppførsel var en naturlig reaksjon på den amerikanske okkupasjonen.


Vil anke

Kort tid etter besluttet dommerne at han skal straffes med tre års fengsel.

- Denne dommen er streng og ikke i overensstemmelse med loven. Forsvarerne vil etter hvert utfordre dommen i en ankedomstol, sier Zaidis forsvarer Dhiaa Al-Saadi.

Zaidis søster, Ruqaiya, brast i gråt da dommen ble kunngjort, hvorpå hun ropte: - Ned med Maliki, amerikanernes agent!

Nuri al-Maliki er Iraks statsminister.

Zaidis bror, Uday, mener at dommen er politisk motivert.


Heltestatus

Den irakiske journalisten jobbet for TV-stasjonen Al-Baghdadiya da han 14. desember i fjor tok av seg skoene under en pressekonferanse i Bagdad og kastet dem mot Bush, som greide å dukke unna. Zaidi overøste også den amerikanske presidenten med skjellsord før han ble pågrepet av vakter og ført bort.

Etter episoden ble Zaidi regnet som en helt i mange muslimske land, og både i USA og Storbritannia har demonstranter i ettertid brukt sko for å vise sin misnøye med politikere.

Zaidi har også fått full støtte av sine kolleger i TV-kanalen.

(NTB)

DØMT: Muntazer al-Zaidi. Foto: REUTERS/Atef Hassan/Scanpix
DØMT: Muntazer al-Zaidi. Foto: REUTERS/Atef Hassan/Scanpix Vis mer