Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skokasteren løslatt

Reporteren som kastet skoen på Bush hevder han ble torturert bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Bildene av den illsinte journalisten som kaster skoene sine mot president George W. Bush gikk verden over før jul i fjor.

Men mens svært mange så på angrepet som relativt harmløst, og lattervekkende, ble konsekvensene svært alvorlige for journalist Muntadar al-Zaidi (30), mannen som ikke klarte å besinne seg da Bush gjestet Irak for siste gang.

- Dette er et siste farvelkyss fra Irak, din hund, skrek al-Zaidi og bomet på presidenten med begge skoene. Det kostet ham ni måneder i fengsel. Egentlig ble han dømt til tre år bak murene. Dommen ble senere redusert til ett år. Men i dag kunne han spasere ut - med sko - på grunn av god oppførsel.

- Ble torturert

Utenfor murene ventet familie, venner og tilhengere. Al-Zaidi har blitt en folkehelt og har svært mange tilhengere både i og utenfor Irak. Han har blitt en slags martyr for ytringsfriheten og kritikken mot USAs håndtering av krigen i Irak.

Men det finnes også ganske mange i Irak som mener skokastingen var en utilgivelig fornærmelse og at journalisten oppførte seg skammelig. 

Men innenfor murene har det vært alt annet en hyllest, hevder journalisten selv overfor blant andre BBC.

- Da statsminister Nouri Maliki sa på TV at han ikke kunne sove uten å være sikker på at jeg hadde det bra... ble jeg torturert på de verst tenkelige måter. Pisket med elektriske ledninger og slått med jernstenger.

Krever unnskyldning
Han krever nå en unnskyldning fra statsministeren, og sier han vil avsløre navnene på sine torturister når tiden er rett for det. Disse skal være personer høyt oppe i systemet, hevder journalisten.

Beskyldningene om tortur speiler tidligere anklager familien har kommet med, der al-Zaidi blant annet skal ha brukket en arm, ribbein, og hatt indre blødninger under fangenskapet.

Irakiske militærmyndigheter, som har ansvaret for fengselet, avviser anklagene blankt.

LØSLATT: Muntadar al-Zaidi gir søsteren en god klem under løslatelsen i dag. Journalisten har sittet ni måneder i fangenskap etter at han kastet skoene sine mot George Bush under en pressekonferanse i Bagdad. Foto: REUTERS/Mohammed Ameen/SCANPIX
LØSLATT: Muntadar al-Zaidi gir søsteren en god klem under løslatelsen i dag. Journalisten har sittet ni måneder i fangenskap etter at han kastet skoene sine mot George Bush under en pressekonferanse i Bagdad. Foto: REUTERS/Mohammed Ameen/SCANPIX Vis mer

Friere og gullhester
Mens al-Zaidi har sittet fanget, har han fått tilbud om jobber, pengegaver, giftemål - ja selv en hest av gull, skriver BBC.

Den sistnevnte gullhingsten skal emiren av Quatar ha tilbudt.

- Noe av det rareste
Det brøt ut spontanfest i nabolaget der familien til journalisten bor i Bagdad da nyheten om løslatelsen ble kjent.

- Hver gang Bush snur en side i sin livshistorie, vil skoene til Muntadar vente på ham, sier broren Uday til BBC.

Bush selv hevder at han ikke tok seg nær av skokastingen, og at han ikke bærer nag til al-Zaidi.

- Det var fornøyelig. Jeg har sett mange rare ting i min presidentperiode. Og dette kan fort være en av de aller rareste, sa han i et intervju eter hendelsen.

Foto: EPA/MOHAMMED JALIL/SCANPIX
Foto: EPA/MOHAMMED JALIL/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling