Skokaster’n

Populariteten til journalisten som kastet skoene sine på president George W. Bush forrige søndag, bør også bekymre Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SJELDEN har man sett en mann bli hyllet i araberverdenen, slik det har vært tilfelle med Muntazar al-Zaidi den siste uka. I media, på Internett og i gatedemonstrasjoner framstilles han som den modige helten som utfordret verdens mektigste mann. Han får dyre gaver, og barn blir oppkalt etter ham. En tyrkisk skofabrikk – den som produserte skoene til al-Zaidi – har fått en ekstrabestilling på 300 000 par sko. Mange mener al-Zaidi har vunnet en viktigere seier over USA enn motstandsfolk på slagmarken har klart.

Alt dette fordi al-Zaidi under en pressekonferanse i Bagdad kastet skoene sine på avtroppende USAs president George W. Bush. Al-Zaidi ville ikke være med på at USA har gjort Irak til et bedre land å leve i.

SKO ER SYMBOLET på noe urent i den muslimske verden. De er plassert lengst nede på menneskekroppen og tar til seg skitt og støv gjennom en lang dag. Derfor skal man også ta av seg skoene når man går inn i moskeen for å be. I arabisk kultur er det til og med sett på som fornærmende om man sitter slik at man viser fram skosålene til dem man er sammen med.

Derfor var det kanskje heller ikke så rart at Saddam Hussein plasserte et mosaikkportrett av George Bush senior i inngangsdøra på luksushotellet al-Rashid etter Golfkrigen i 1991. Alle som gikk inn døra til hotellet, måtte trå på Bush. Større vanære kunne neppe en amerikansk president oppleve på de kanter av verden.

Inntil sønnen fikk et par sko midt i fleisen.

For George W. Bush – junior altså – var episoden lite smigrende og selvfølgelig en ubehagelig opplevelse. For etterfølgeren Barack Obama er det ikke selve skokastingen som er det verste, men reaksjonene.

HYLLESTEN av Muntazar al-Zaidi i araberlandene og andre deler av den muslimske verden er et signal om at USA har nådd et lavmål hva popularitet angår. Både på grasrota og langt inn i offisielle rekker får al-Zaidi utilslørt støtte. Hundre medlemmer av Jordans nasjonalforsamling hadde pressekonferanse sist onsdag og holdt ett minutts stillhet til den irakiske journalistens ære. Mer enn åtte millioner mennesker skal ha sett skokastingen på nettstedet YouTube.

Det hjelper lite at amerikanerne fremdeles har sine trofaste allierte blant konger, emirer og presidenter i land som Saudi-Arabia, Kuwait og Egypt. Arabere flest ser ikke på amerikanerne som sine frigjørere eller støttespillere. Å snu den negative trenden vil bli en voldsom utfordring for Barack Obama. Selv om Obama sier han vil trekke amerikanerne ut av Irak, er det er stund til det skjer. Og i mellomtida går ting sin fortsatt skjeve gang i det muslimske landet Afghanistan, der sko også står lavt i kurs hva rituell renhet angår.

OG SKOKASTEREN SELV? Han sitter i fengsel og risikerer flere år bak murene for sin «forbrytelse». En irakisk dommer har slått fast at han er blitt banket opp i fengselet, noe som svekker de irakiske myndigheters anseelse og styrker al-Zaidis popularitet ytterligere. Kanskje burde irakiske myndigheter arrangere PR-kurs sammen med den nye staben til Barack Obama. Uten sko på beina.