ULYKKESBUSSEN:  19-åringen ble kritisk skadd i en tunnell i bergensområdet, sto på taket av denne russebussen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
ULYKKESBUSSEN: 19-åringen ble kritisk skadd i en tunnell i bergensområdet, sto på taket av denne russebussen. Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer

Skole lagde oppgave basert på ekte russeulykke. Rektor beklager

- Det er vanvittig, mener elev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 12. mai ble en 19 år gammel mann kritisk skadd etter en alvorlig bussulykke i Bergen.

Dette etter at han trolig sto på taket og slo hodet mens bussen kjørte gjennom Arnanipatunnelen øst for Bergen.

Nå, en uke etter, skriver Bergensavisen at ulykken har blitt brukt som et eksempel i forbindelse med en nynorsktentamen for niendeklasse ved Hop oppveksttun.

- Respektløst Temaet var russetida satt i sammenheng med liv og død, og oppgaven omtaler kort ulykken før før elevene ble bedt om å skrive en tekst basert på følgende rammer:

«Russetida er for mange ei tid mange gler seg til. Men ofte kan russetida få alvorlege konsekvensar som i denne ulykka, og der det kan vere snakk om liv eller død. Skriv ein sakprega tekst der du argumenterer for og imot russefeiring. Hugs at tema Liv og død må synast i teksten din.»

Dette har fått mange til å reagere. Blant disse er den 18 år gamle russen Charlotte Skramestø.

— Alle mine venner som har sett dette, mener at det er helt uakseptabelt. Det er respektløst mot den skadde russen, hans familie og venner. Russetiden handler ikke om liv og død slik det står i teksten, sier Skråmestø til BA.

Rektor beklager Rektor Olav Lunde Fjelltveit ved Hop oppveksttun sier til BA at det dreier seg om en glipp. Han legger til at han ser på eksempelet som svært uheldig.

— Dette skyldes rett og slett tidspress, og vi beklager selvsagt sterkt det som har skjedd. Dette skulle ikke skje, og jeg har full forståelse for at både elever og foreldre har reagert på oppgaven, sier rektoren.

Uendret tilstand Oppgaven skolen hans ga kom på et tidspunkt der den skadde 19-åringen lå på sykehuset med kritiske skader.

Tilstanden er fortsatt uendret, ifølge politiet.

I forbindelse med hendelsen ble en litauer i 40-årene fratatt førerkortet. Han skal ha blitt hyret inn av russebussen og har status som siktet i saken.

- Vi venter på svar fra promilleprøven, sier politioverbetjent ved Bergen nord politistasjon, til BT 18. mai om mannen som, ifølge BA, skal ha sagt at han ikke kjente til om det var folk på taket da ulykken skjedde.