Skole med problemer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagbladet har satt søkelyset på steinerskolene gjennom en serie artikler. Et bilde av faglig forfall, sviktende normstyring og sekteriske reflekser i avvisningen av problemer og kritikk er kommet til overflaten. Steinerbevegelsen representerer et pedagogisk alternativ til den offentlige skolen, men er ikke lenger en liten idealistisk bevegelse. Nærmere 5000 elever går i dag ved 32 norske steinergrunnskoler og 3 videregående skoler. Steinerskolene mottar 345 millioner kroner i støtte fra staten, og tusener av nye foreldre vurderer å sende sine barn på steinerskoler. Likevel har skolen hittil vært forskånet for bred offentlig oppmerksomhet.

Dagbladet kunne ha trykket langt flere historier fra barn og foreldre med erfaringer fra utstøting, mobbing og trakassering enn de vi har trykket. Våre reportere har hatt ekstraordinær pågang fra foreldre og elever med behov for å fortelle om egne opplevelser. Det betyr ikke at alt ved steinerskolene er negativt - mange er fornøyde med sine skoler. Men steinerbevegelsen har et betydelig problem med å håndtere kritikk. Det finnes ingen uavhengig klageinstans, og dermed heller ikke et utløp for dem det går alvorlig galt med.

Cato Schiøtz, advokat og styreleder ved Rudolf Steinerhøyskolen, har uttalt at «Steinerskolen lider under sin egen suksess». Mye tyder på at Steinerskolen er blitt for stor for sitt eget beste. Kraftig vekst i antallet skoler er ikke fulgt opp med tilsvarende fokus på kvalifiserte lærerkrefter og ledelse. Resultatet er store forskjeller i kvalitet fra skole til skole, og et uprofesjonelt forhold til problemløsning.

Forbundet Steinerskolene i Norge mener at kritikken blir tatt på alvor. Men kritikk tas først på alvor dersom den gjøres om til endring og læring. Er det det steinerbevegelsen gjør? Dagbladets søkelys forsøkes redusert til en «hjemmesnekret teori om store problemer» i et debattinnlegg sist søndag. Bevegelsen bør ta inn over seg det ansvaret det er å forvalte stadig flere unge menneskers start i livet. I mellomtida bør staten, gjennom fylkesmennene, intensivere tilsynet ved landets 35 steinerskoler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer