Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skole med tiltak mot mobbing: Gir bot til foreldrene

Om ikke barnas oppførsel blir bedre, må foreldrene betale en bot på nær 3000 kroner.

BOT FOR MOBBING:  I den amerikanske byen Shawano i Wisconsin har de nå iverksatt et nytt tiltak: Om ikke foreldres barn slutter å mobbe, blir foreldrene bøtelagt. Illustrasjonsfoto: Espen Tveit / Samfoto
BOT FOR MOBBING: I den amerikanske byen Shawano i Wisconsin har de nå iverksatt et nytt tiltak: Om ikke foreldres barn slutter å mobbe, blir foreldrene bøtelagt. Illustrasjonsfoto: Espen Tveit / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA blir én av fire barn i alderen 12-18 år mobbet i løpet av skoleåret, ifølge Huffington Post. Nå har politikerne i byen Shawano, i Wisconsin, satt i gang et nytt tiltak i håp om å bekjempe mobbingen blant barna: Foreldrene må betale rundt 366 dollar, eller nesten 3000 norske kroner, om ikke barna deres slutter å mobbe. Foreldrene får først en advarsel. Om ikke barna har sluttet med mobbingen i løpet av 90 dager, kommer bota.

- Mobbing er, i likhet med all adferd, komplisert, og det er ikke nok at en part har ansvar for elevenes atferd på skolen. Men når en part ikke gjør jobben sin, kan det passe med litt ris bak speilet, sier Grete S. Vaaland, mobbeekspert og ansatt ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger.

- Liten tro på penger Forslaget om å bøte foreldrene ble godkjent i byrådet i Shawano denne måneden. Målet er å få bukt med seriøse hendelser der barn mobbes fysisk, muntlig eller skriftlig.

- Når det pågår mobbing, handler det om at makt brukes av den ene parten. Jeg har liten tro på at penger skal løse slike problemer, og at foreldre kan kjøpe sine barn fri. Jeg har større tro på at det skal legges økt press på elevens frihet på skolen, om de mobber. Et annet tiltak kan være å flytte mobberen fra skolen, sier Vaaland. 

Skolen har ansvar Hun mener videre at bøter kan bidra til å frata ansvaret fra skolene, som hun mener kan gjøre mer for å få bukt med mobbing.

- Foreldre må være med på å løse mobbesaker, men skolene har ansvaret for å lede arbeidet mot mobbing i skoler, sier Vaaland.

I norsk skole er det et sted mellom tre og fem prosent av barna som sier at de blir mobbet en gang i uka eller oftere.

Flertall er positive De nye mobbereglene i Wisconsin har fått mye oppmerksomhet i USA. Enkelte foreldre har vært kritiske, men ifølge politisjefen i byen, Mark Kohl, er innbyggerne flest positive til mobbetiltaket.

- 99,9 prosent er positive, sier Kohl ifølge Huffington Post.

Om mobbinga går ned i Shawano er for tidlig å si.

- Det er foreløpig ikke gjort nok studier på om bøtelegging av foreldre som har barn som mobber faktisk virker, sier psykologiprofessor Steven Meyers ved Roosevelt University.

Hele Norges coronakart