Skole-Norge mot «friskoler»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke overraskende at Skole-Norges mange og ulike høringsinstanser er mot tidligere Kristin Clemets friskolelov, og dermed gir støtte til kunnskapsminister Øystein Djupedals forslag til å innstramming. Regjeringen vil som kjent bare godkjenne private skoler som er basert på et annet livssyn, er internasjonale eller har en alternativ pedagogikk. De aller fleste høringsinstanser tilhører vårt offentlige skolesystem, enten det er skolene selv som gir uttrykk for sitt syn eller kommunene som skoleeiere. Slik sett er deres negative holdning til endring forutsigbart.

På den annen side gir høringen heller ikke uttrykk for et rungende krav om flere privatskoler enn dem som finnes i dag. De som kjenner dagens offentlige skole, ønsker å bevare den, har tro på den og gir uttrykk for det. De som ønsker en annen skole er i mindretall og vil ikke ha kraft til påvirke regjeringens uttrykte holdning. For at deres syn skal vinne fram, må de borgerlige partiene igjen innta regjeringskontorene og erobre flertall i Stortinget.

Det problematiske med Clemets friskolelov er ikke at den gjør det enklere å starte private skoler, men at den svekker den offentlige skolen og dermed bidrar til å lage en klassedelt skole. Det er som regel de ressurssterke som vil ha et enda bedre tilbud enn det kommune og stat kan tilby. Samtidig forutsetter etableringen av friskoler at staten - det vil si skattebetalerne - betaler mesteparten av gildet. Foreløpig har ikke lovgivningen gjort det mulig for skoleetablererne å tjene penger på sine friskoler. Likevel må man være naiv eller Høyre-velger for å si at noen av pur idealisme etablerer private skoler i konkurranse med de offentlige.

Kristelig Folkeparti har som mulig vippeparti på Stortinget en viktig rolle i utformingen av framtidas skole i Norge. Selv om KrF overlot skoletømmene til Høyre i forrige stortingsperiode, bør partiet nå ta til vettet og si seg fornøyd med anledningen til å etablere kristne privatskoler. På den måten kan partiet bidra til å sikre et bredt nok forlik til at skolen unngår å bli politisk slagmark ved hver eneste valg-korsvei.